c S

Tudi stavkajoči v Mariboru sporočajo, da bodo vztrajali

14.03.2018 15:04 Maribor, 14. marca (STA) - Sporočilo, ki so ga glasno in z aplavzom podprli zbrani stavkajoči iz vrtcev in šol na današnjem shodu v Mariboru je jasno: "Vztrajali bomo do podpisa že dogovorjenega sporazuma." Po oceni območnega odbora sindikata Sviz Podravje se je shoda na Trgu generala Maistra udeležilo okoli 2000 ljudi, ki so ob tem podprli tudi zaposlene v kulturi.

Brez dodatnih pogojev smo pripravljeni podpisati to, kar je že bilo dogovorjeno, to je tudi naš cilj in naša stavkovna zahteva v tem trenutku, je danes v Mariboru dejal predsednik območnega odbora sindikata Sviz za Podravje Boris Radosavljevič. Ob tem je poudaril, da v celoti zaupajo pogajalski skupini sindikata Sviz.

V nagovoru zbranim je poudaril še, da je ob slabo plačanih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v bližnji prihodnosti neizbežen padec kakovosti javnega vzgojno-izobraževalnega sistema, ki je po njegovih besedah še posebej pomemben za otroke iz delavskih in vseh drugih materialno osiromašenih družin, ki nimajo alternative kakovostnemu javnemu izobraževalnemu sistemu.

Na shodu v Mariboru so imeli posebno besedo tudi predstavniki kulture. Ti sicer, tako kot raziskovalci, ne stavkajo, so pa člani sindikata Sviz in so se stavkajočim šolnikom priključili.

Zaposleni v kulturi pričakujejo, da se bo Sviz v okviru pogajanj potegoval tudi za izboljšanje njihovih plač, je poudarila predsednica sindikalne konference kulture za Podravje Irena Porekar Kacafura.

Pojasnila je, da so se sicer želeli sami z ministrstvom za kulturo "kulturno dogovoriti" za odpravo plačnih anomalij in vračilo, kar jim je bilo v letih varčevanja odvzeto, a doslej kakšnega dogovora niso dosegli. Na shodu je ob tem svoje razmišljanje in recitacijo Bele krizanteme Ivana Cankarja pred zbranimi stavkajočimi dodal tudi dramski igralec Bojan Maroševič.

Stavka zaposlenih v šolah in vrtcih na območju Podravja je sicer po Radosavljevičevih besedah danes doslej potekala brez posebnosti. Stavkajoči so se v svojih zavodih zbrali ob 8. uri, kjer so imeli sestanke in predstavitve nepodpisanega dogovora, pri katerem vztrajajo. Z območja Maribora se je nato na shod v središču mesta odpravilo najmanj 1650 zaposlenih, 280 jih je v Maribor prišlo iz Lenarta in dobrih sto iz Slovenske Bistrice.

Vrtci v Mariboru so danes poskrbeli za varstvo tistih otrok, ki so jih starši pripeljali v vrtec, a Radosavljevič poudarja, da je bilo tako tokrat zadnjič.