c S

Shod šolnikov v Kopru začeli z Vstajenjem Primorske

14.03.2018 14:50 Koper, 14. marca (STA) - Na koprskem Titovem trgu se je na današnjem protestnem shodu zaposlenih v vzgoji in izobraževanju zbralo okoli 2000 ljudi, ki so pozivali k delavski solidarnosti in zahtevali primerno plačilo za svoje delo. Shod, ki so ga podprli tudi v nekaterih drugih sindikatih, so udeleženci začeli in zaključili s primorsko himno Vstajenje Primorske.

Šolniki, ki so napolnili Titov trg, so na svoje zahteve opozarjali tudi s transparenti, kot denimo "brez denarja ni znanja, brez znanja ni denarja", "učiteljica - Wonder Woman" in "tujega nočemo, svoje zahtevamo nazaj".

Predsednica območnega odbora Sviza iz Ilirske Bistrice in članica glavnega stavkovnega odbora Darinka Dekleva je opozorila, da imajo tudi druga področja javnega sektorja, kot na primer zdravstvo in policija, primanjkljaje in nikomur ni lahko. Tako oni kot tudi učitelji opravljajo svoje delo odlično. "Višjih plač smo vredni vsi delavci, brez izjeme. Vsi poklici so pomembni, ne moremo drug brez drugega," je Dekleva pozvala k delavski solidarnosti.

Obenem je spomnila na nadpovprečne rezultate, ki jih na mednarodni ravni dosegajo slovenski učenci in so tudi plod dela učiteljev, katerih plače pa "še nikoli niso bile tako blizu minimalni plači". "Zahtevamo pošteno plačilo za strokovno opravljeno delo," je dodala.

"V šolstvu si ne moremo predstavljati, da bi lahko učitelj dobrega učenca z odličnim znanjem negativno ocenil. Žal se je v ponedeljek po zaključku pogajanj med pogajalsko skupino sindikata in pogajalsko skupino vlade zgodilo nekaj podobnega," pa je opisala predsednica novogoriškega območnega odbora Sviza Anica Erjavec.

Člane Sviza je med drugim podprl tudi generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije - KS 90 Damjan Volf. Čeprav Volf fizično ni mogel biti prisoten, so udeleženci prebrali njegov prispevek, v katerem je opozoril, da se kljub rekordni gospodarski rasti še vedno spopadamo z varčevanjem pri stroških dela. "Če je bilo včeraj dovolj denarja za milijarde mednarodne pomoči Grčiji in Portugalski, več kot petmilijardno krpanje bančne luknje, milijardo in pol podpore Teš 6 in za metanje denarja stran za maketo trase drugega tira, potem ga danes mora biti tudi za pošteno plačilo slovenskega delavca," so izpostavili Volfove besede.