c S

Kranjska fakulteta praznuje 60 let razvoja organizacijskih ved

14.03.2018 07:33 Kranj, 13. marca (STA) - Kranjska fakulteta za organizacijske vede, ki je ena od ustanovnih članic Univerze v Mariboru, letos praznuje 60 let razvoja organizacijskih ved. Ob jubileju pripravlja vrsto dogodkov. Kot je dejal njen dekan Iztok Podbregar, bo fakulteta pri svojem nadaljnjem razvoju sledila dolgoletni tradiciji in potrebam prihodnosti.

Kot je na današnji okrogli mizi z naslovom Retrospektiva fakultete za organizacijske vede povedal Podbregar, je fakulteta za organizacijske vede ena redkih fakultet v slovenskem prostoru, ki se lahko ozre v 60-letno tradicijo in iz nje črpa tudi ideje za prihodnost. Ustanovljena je bila leta 1958 v Kranju kot Zavod za izobraževanje in poučevanje organizacije dela. Kot prva fakulteta je v slovenskem prostoru ponudila izobraževalne programe s področja organizacije in managementa.

"Ne le da je dala 19.000 diplomantov, ampak je pomembno prispevala k razvoju marsikatere slovenske organizacije tako v gospodarstvu, javni upravi, nevladnih organizacijah in tudi širše," je dejal Podbregar ter izpostavil tudi nekatere aplikativne rešitve, ki so zaznamovali slovenski prostor, kot so sistemi vrednotenja plač, registracije dela in ocenjevanja delovne uspešnosti.

Razvoj organizacijskih ved se je z leti spreminjal in posodabljal glede na smernice, ki jih je narekovalo okolje. Tudi v prihodnje bo fakulteta sledila tradiciji in hkrati potrebam prihodnosti, je zagotovil Podbregar ter med izzivi navedel uravnoteženje med multidisciplinarnostjo in specialnostjo v razvoju, digitalizacijo ter povezovanje med virtualnim in realnim prostorom.

Profesor Jure Kovač je izpostavil, da digitalizacija prinaša nov način dela, pri čemer raziskave kažejo, da problem digitalizacije ni problem tehnologije temveč ljudi. Fakulteta za organizacijske vede pa je dejavna na področju razvijanja kompetenc na področju kadrovskega managementa in obvladovanja procesov. Fakulteta pa je pri tem vodilna v državi, je dejal Kovač, ki je prepričan, da je to fakulteta za naslednje obdobje, obdobje digitalizacije.

Fakulteta po Podbregarjevih besedah neprestano spreminja svoje programe, da so privlačni za študente in da so kompetence, ki jih študentje pridobijo, v okolju prepoznane kot pomembne. Razvijajo tudi specifični management, vezan na določena področja, kot sta zdravstvo ali šport.

Na fakulteti prav tako poudarjajo povezovanje v lokalnem okolju, saj so se skupaj z drugimi izobraževalnimi in raziskovalnimi inštitucijami povezali v tako imenovani kampus Zlato polje, v katerem je dnevno več kot 3500 mladostnikov, ki jim želijo ponuditi bolj kakovostno dnevno življenje, raziskovanje in pogled v prihodnost.

Ob letošnjem jubileju se bo zvrstilo več dogodkov, ki se bodo sklenili septembra s slavnostno akademijo, je povedala prodekanka za izobraževalno dejavnost Polona Šprajc. Prihodnji teden bo v Portorožu potekala tudi tradicionalna, 37. mednarodna konferenco o razvoju organizacijskih znanosti z naslovom Organizacija in negotovosti v digitalni dobi.