c S

Mandata za parafiranje dogovora s Svizom Kozlovičeva ni imela

13.03.2018 13:10 Ljubljana, 13. marca (STA) - Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je danes povedala, da kot vladna pogajalka ni imela mandata za parafiranje dogovora s šolskim sindikatom Sviz. Koalicija je namreč svoj predlog ponudila "kot paket" in ker ga s sindikalno stranjo, s katere ni bilo približevanja, niso v celoti uskladili, te odgovornosti ni mogla prevzeti, je pojasnila.

Medtem ko je glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj v ponedeljek zvečer zatrdil, da je vlada odstopila od tako rekoč dogovorjenega in usklajenega dogovora, je Kozlovičeva danes dejala, da nič ni dogovorjeno, dokler ni v resnici dogovorjeno vse.

Po njenih besedah je bila ponudba, ki so jo dali v ponedeljek, zelo resna in zelo konkretna, a je bila vezana na to, da je potrebno približevanje tudi z druge strani. Pri tem je med predlogi, kjer ni bilo približevanja, omenila vprašanje napredovanj, delovne uspešnosti in tudi same dinamike izplačil.

Po nekaterih informacijah naj bi bilo razlog, da do parafiranja dogovora s Svizom ni prišlo, nasprotovanje drugih sindikatov. Kozlovičeva se je namreč v ponedeljek po srečanju s predstavniki Sviza na pogajanjih dobila še s skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška. Na vprašanje, ali so se s tem, kar je imel na mizi Sviz, v tej skupini sindikatov strinjali, danes konkretno ni odgovorila.

"Informacijo so prejeli, do nje so se opredelili, seveda pa ima vsak sindikat nek svoj razmislek o tem," je dejala. Je pa pojasnila, da gre njihov razmislek v smeri, da se posameznih skupin ne vrednoti drugače in da na točki, ko pride do parafiranja, seveda vsi sindikati želijo enak sistem. "In to je nedvomno tudi ovira, da pridemo potem do neke skupine rešitve," je dodala. Je pa potrdila, da so Počivavškovi sindikati zahtevali nekaj več, ko so videli, kaj ima na mizi Sviz.

Kozlovičeva je sicer poudarila, da si vlada ne želi stavke in se želi še naprej pogovarjati, seveda pa morajo ravnati odgovorno, tako da bo vse, kar bodo sindikatom ponudili in o čemer se bodo z njimi dogovorili, tudi vzdržno. Ob tem pa je Kozlovičeva poudarila, da bodo tudi sindikalne strani morale narediti razmislek o odgovornem ravnanju na njihovi strani.

Kot je napovedala, bo v četrtek na seji vlade podala celovito informacijo o zadnjem poteku pogajanj in sedanjem stanju. Po njeni oceni gredo zahteve prek okvirjev vzdržnosti, rezerv glede na zadnji mandat ni in težko verjame, da bi vlada mandat še lahko razširila. Je pa to odločitev vlade, je dodala.

Danes se je sicer na pogajanjih dobila s policijskima sindikatoma.