c S

Letošnji Teden možganov v ospredje postavlja sanje in njihov pomen

13.03.2018 08:34 Ljubljana, 12. marca (STA) - V več krajih po Sloveniji se je danes začel tradicionalni Teden možganov, ki ga vsako leto prireja slovensko društvo za nevroznanost Sinapsa. V okviru tedna se bodo do petka zvrstile številne delavnice in predavanja. Osrednja tema letošnjega tedna z naslovom Na sanjah svet stoji pa so sanje in pomen, ki jih imajo za človeka in družbo.

Kot so zapisali v društvu, sanje ponavadi obravnavamo kot nekaj eteričnega, povsem ločenega od stvarnosti in materialnega sveta. Skozi predavanja, delavnice in filmske projekcije bodo to prepričanje izzvali in ga postavili na glavo. Z več zornih kotov bodo pokazali, da sanje niso nasprotje resničnega sveta, temveč ga soustvarjajo. Prvi dan Tedna možganov je namenjen plenarnim predavanjem, na katerih bodo spregovorili o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti sanj.

Udeležence današnjega odprtja Tedna možganov na ZRC Sazu sta uvodoma pozdravili vodji organizacijskega odbora Tedna možganov Hana Hawlina in Dolores Trol ter tajnik društva Sinapsa Rok Berlot. Sledilo je uvodno predavanje psihiatra Matjaža Lunačka, ki je predstavil mitični in psihoanalitični pogled na sanje.

Študentka kognitivne znanosti Sara Fabjan bo v nadaljevanju naredila pregled glavnih sodobnih teorij sanj, asistentka sociokulturne psihologije Hana Hawlina na švicarski univerzi v Neuchatelu pa bo pregledala nevronske, psihološke in socialne mehanizme predstavljanja prihodnosti ter možgane obravnavala kot prospektivni organ za ustvarjanje novih vizij.

Posebej bogat program organizatorji obljubljajo v torek, ko bo sklop predavanj z naslovom O čem sanja nevroznanost? namenjen vročim temam v nevroznanosti. Med drugim bo profesorica Leja Dolenc Grošelj predstavila odkritje molekularnih mehanizmov cirkadianih ritmov, ki je bilo nagrajeno z Nobelovo nagrado. Psihiater Marko Vrbnjak pa bo spregovoril o skritih pasteh in neodkritih potencialih uporabe halucinogenov in drugih psihoaktivnih substanc v medicini.

Sredin sklop predavanj z naslovom Za zaprtimi očmi bo namenjen kliničnim temam. Med drugim bodo spregovorili o pomenu sanj in ritma spanja za otroke, kako porušen ritem spanja in budnosti vpliva na človeka ter kakšno vlogo imata spanje in sanjanje pri čustvovanju in kogniciji. Ob koncu dneva pa bodo s slavnostno prireditvijo proslavili dan možganov, ki se ga obeležuje tretjo sredo v marcu.

Na četrtkovih kliničnih predavanjih z naslov Med tančicami realnosti bodo govorili o lucidinih sanjah, hipnozi, razlikah in podobnostih med sanjami in psihozami ter kaj je potrebno za optimalno ravnovesje naših možganov.

Teden možganov se bo zaključil s petkovo okroglo mizo z naslovom Kam nas vodijo sanje? Na tej se bodo med drugim pogovarjali o tem, kako si preko vizij o prihodnosti osmišljamo sedanjost, kako nas pogled v prihodnost motivira, kakšnim "sanjam" sledimo oziroma ali jim sploh sledimo, dotaknili pa se bodo tudi večnega iskanja smisla.

Poleg predavanj bodo na voljo tudi številne delavnice za odrasle in otroke ter brezplačne projekcije filmov. Na ZRC Sazu bo danes na ogled film Služkinja, v torek pa Leviatan. V Slovenski kinoteki bodo v torek predvajali Sanjače, v četrtek Čudežno potovanje, v petek pa Mulholland Drive.

Predavanja se bodo zvrstila tudi v nekaterih drugih slovenskih krajih, med drugim v Domžalah, Bovcu, Idriji, Kopru, Mariboru in Tolminu.