c S

Na tekmovanju iz robotike v Grosupljem se bodo pomerili šolarji iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije

10.03.2018 20:31 Ljubljana, 10. marca (STA) - Osnovna šola Grosuplje danes gosti finalno tekmovanje programa First Lego League (FLL), na katerem se bo pomerilo 20 ekip iz Slovenije, tri iz Hrvaške, dve iz Srbije in ena iz Makedonije. Mladi raziskovalci, stari od devet do 16 let, bodo predstavili svoje projekte na temo kroženja vode in vodnih virov ter se pomerili v tekmi robotov.

Na današnjem finalnem tekmovanju oz. odprtem državnem prvenstvu, ki bo v športni dvorani grosupeljske osnovne šole potekalo ves dan pod okriljem Zavoda Super Glavce, se bodo pomerile najboljše ekipe iz petih regijskih tekmovanj, ki so v minulih tednih potekale po Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Najboljše ekipe današnjega tekmovanja pa bodo lahko odpotovale na odprta prvenstva v Estoniji, na Madžarskem in v ZDA, so sporočili organizatorji.

Tema letošnjega tekmovanja FLL, pri katerem v 88 državah po vsem svetu sodeluje več kot 255.000 otrok, je "Živa voda". V okviru priprav na tekmovanje so mladi inovatorji tako razmišljali o iskanju vodnih virov, transportu vode, njeni uporabi in skladiščenju, so sporočili iz zavoda Super Glavce.

Namen programa FLL je navdušiti otroke za znanost, tehnologijo in naravoslovje. Pri tem marsikdo doživi prvi stik s programiranjem in robotiko, poleg tega jih program sooča z aktualnimi problemi in spodbuja k iskanju rešitev. Uči jih tudi medsebojnega spoštovanja, sodelovanja ter razmišljanja izven okvirjev. To morajo udeleženci pokazati tudi na tekmovanju, kjer sodniške ekipe ocenjujejo izkazane vrednote.