c S

CUDV Črna na Koroškem ob 50-letnici nadaljuje z iskanjem sodobnih pristopov

10.03.2018 20:31 Črna na Koroškem, 10. marca (STA) - Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, ki je pri obravnavi oseb z motnjami v duševnem razvoju uvedel več novosti, letos praznuje 50-letnico delovanja. Obeležujejo jo z več prireditvami, ena bo danes. Ob tem še naprej iščejo in uveljavljajo sodobne pristope pri delu z varovanci in pri ustvarjanju pogojev za njihovo bivanje.

Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem ima poleg osrednje v Črni svoje enote še na Prevaljah, Ravnah na Koroškem, Slovenj Gradcu in na Muti. Na dislociranih enotah uporabniki bivajo v stanovanjskih skupinah in bivalnih enotah oz. so vključeni v dejavnost varstveno-delovnih centrov. Trenutno je v zavod vključenih 311 uporabnikov.

"Ob letošnji okrogli obletnici delovanja želimo predstaviti in izpostaviti dolgoletno delo in aktivnosti, ki so se uvajale in izvajale v petdesetletni zgodovini CUDV Črna," je za STA pojasnila od lani nova direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik.

Med drugim je bil črnjanski zavod prvi, ki je na področju dela z osebami z motnjami v duševnem razvoju uvedel posebne pristope življenja v dvoje. CUDV Črna je bil tudi začetnik aktivnosti specialne olimpijade in številnih športnih prireditev in tekmovanj na državnem in svetovnem nivoju.

Bil je tudi začetnik nekaterih strokovnih pristopov pri delu z osebami z motnjami v duševnem razvoju, zaposleni, ki jih je vrsto let kot direktor vodil Marijan Lačen, pa so v polstoletni zgodovini izdali več strokovnih priročnikov in organizirali seminarje za starše, strokovne posvete in okrogle mize.

Trenutno je zelo aktualno uvajanje t.i. lahkega branja, pri čemer je CUDV Črna že izdal nekaj tovrstnih knjig, ki so tudi širše dostopne vsem, ki ne morejo brati zahtevnejših knjig.

"Udejstvujemo se tudi na številnih kulturnih in likovnih področjih. Pri izvajanju našega dela vključujemo tudi duhovne vsebine. Ob obletnici centra smo organizirali tudi slavnostno sveto mašo, kar našim uporabnikom in njihovim svojcem veliko pomeni," je povedala Pečovnikova.

V prihodnje bo CUDV po njenih besedah usmerjen v ohranjanje preteklega dela, ob tem pa bodo še naprej iskali nove, sodobne pristope, usmerjene v kakovost življenja uporabnikov. Ena od usmeritev je slediti sodobnim trendom bivanja in deinstitucionalizaciji. V prihodnje bi namreč radi razselili del uporabnikov v bivalne enote po Koroški, bližje domu in primarnim družinam.

Iščejo različne možnosti in rešitve, med drugim trenutno potekajo dogovori o izgradnji bivalnih enot v občinah Mežica, Slovenj Gradec in Radlje ob Dravi, od koder prihaja veliko uporabnikov. Preselitev v domače okolje je po besedah Pečovnikove tudi velika želja njihovih staršev.

CUDV Črna letošnjo okroglo obletnico obeležuje z več prireditvami. Osrednjo proslavo za vabljene goste so pripravili 20. februarja, na dan obletnice začetka delovanja, prireditev pa so zasnovali na zgodbi štirih uporabnikov, ki so v center prišli 20. februarja 1968 in so v njem še danes.

V začetku marca so imeli proslavo za zaposlene, danes praznujejo z uporabniki in njihovimi svojci, v torek pa pripravljajo še prireditev za upokojence, prostovoljce, društva in širšo javnost. Prihodnji teden, 15. marca, v okviru obletnice v Črni pripravljajo tudi državno prvenstvo v smučarskih tekih.