c S

Več kot polovica vseh otrok živi v državah, kjer ciljev trajnostnega razvoja ali ne spremljajo ali pa ti postajajo nedosegljivi

07.03.2018 10:46 New York, 07. marca (STA) - Več kot pol milijarde otrok živi v državah, ki nimajo podatkov za spremljanje napredka pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja, še dodatne pol milijarde otrok pa v državah, kjer postajajo ti cilji vse bolj nedosegljivi, v danes predstavljenem poročilu ugotavljajo Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef).

Kot opozarja Unicef, ocena napredka pri uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja razkriva zaskrbljujoče pomanjkanje podatkov v kar 64 državah ter nezadosten napredek v 37 državah, kjer so ti podatki na voljo. V omenjenih državah živi skupaj skoraj 1,2 milijarde oziroma več kot polovica vseh otrok na svetu.

Unicef je danes predstavil prvo tematsko poročilo, ki ocenjuje napredek pri uresničevanju omenjenih globalnih ciljev, povezanih z otroki in mladimi. Poročilo opozarja, da 520 milijonov otrok živi v državah, kjer nimajo nobenih podatkov o več kot dveh tretjinah kazalnikov, povezanih z otroki, ali pa nimajo zadostnih podatkov za oceno napredka.

Zaradi pomanjkanja podatkov milijoni otrok ostajajo "nevidni" in spregledani pri ključnih izzivih, kot so zmanjšanje revščine, izboljšanje izobraževanja in zdravstvene oskrbe. To še posebej velja za najranljivejše skupine otrok, kot so tisti, ki prihajajo iz revnejših gospodinjstev ali živijo na oddaljenih območjih, otroci s posebnimi potrebami, pripadniki manjšin in migranti.

V državah, kjer so ustrezni podatki na voljo, je izziv, povezan z doseganjem ciljev trajnostnega razvoja, pogosto preobsežen in hkrati zastrašujoč, še ugotavlja Unicef. Poročilo namreč opozarja, da kar 650 milijonov otrok živi v državah, kjer vsaj dve tretjini ciljev ne bosta doseženi, če ne bodo pospešili in okrepili doseganja napredka. Pravzaprav bi v teh državah do leta 2030 še več otrok lahko živelo slabše kot zdaj.

Unicefovo poročilo spremlja napredek na petih področjih, povezanih z otrokovimi pravicami: zdravje, šolanje, zaščita pred nasiljem in izkoriščanjem, varno okolje in enake možnosti za razvoj. Države najbolj zaostajajo pri uresničevanju ciljev, povezanih z zaščito otrok pred nasiljem, manj pa pri zagotavljanju čistega in varnega okolja zanje. Med regijami najbolj zaostaja Podsaharska Afrika.

Projekcije med drugim kažejo, da bo glede na trenutni trend razvoja od danes do leta 2030 dodatnih 10 milijonov otrok umrlo pred dopolnjenim petim letom zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili. 31 milijonov otrok bo zaradi pomanjkanja ustrezne hrane zaostalo v razvoju, 150 milijonov deklic bo prisiljenih v poroke pred dopolnjenim 18. letom, 670 milijonov ljudi, med njimi na milijone otrok, še vedno ne bo imelo dostopa do čiste pitne vode.

T. i. cilji trajnostnega razvoja, ki naj bi bili uresničeni do leta 2030, so del ambiciozne Agende 2030 za trajnostni razvoj, ki so jo voditelji soglasno sprejeli na vrhu ZN o trajnostnem razvoju septembra 2015. Nova razvojna agenda predvideva odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti, zagotovitev napredka ter zaščito okolja za sedanje in bodoče generacije.

Danes predstavljeno poročilo Unicefa v prvi vrsti razkriva zastrašujoče pomanjkanje podatkov. Večina držav namreč nima niti podatkov, da bi sploh lahko ocenila, ali morda zaostaja pri uresničevanju posameznih ciljev.

"Otroci po vsem svetu računajo na nas, mi pa jih zaradi pomanjkanja podatkov ne moremo niti prešteti," opozarja Unicefov direktor za področje podatkov, raziskav in politik Laurence Chandy.

"Svet mora obnoviti zavezo za uresničevanje omenjenih globalnih ciljev, začeti pa mora pri merjenju ciljev in pridobivanju podatkov," še pozivajo pri Unicefu in obenem opozarjajo, da oblikovanje nacionalnih podatkovnih baz, usposabljanje strokovnjakov za obdelavo podatkov in napredne analize podatkov terjajo svoj čas in finančna vlaganja.