c S

Za brezplačne vozovnice za mlade Evropejce 12 milijonov evrov

05.03.2018 05:16 Bruselj, 03. marca (STA) - Evropska komisija bo letos za brezplačno vozovnico Interrail za mlade namenila 12 milijonov evrov. Pobuda evropskega parlamenta naj bi omogočila potovanje od 20.000 do 30.000 mladim polnoletnim Evropejcem. Spodbujala naj bi evropsko identiteto, krepila skupne evropske vrednote ter uporabnike navduševala za odkrivanje evropskih mest in kultur.

Komisar za izobraževanje Tibor Navracsics meni, da je pomembno, da EU mladim ljudem ponudi možnost, da razširijo obzorja s tem, da spoznajo druge države. Smisel izobrazbe ni samo to, kaj se naučimo v učilnicah, ampak kaj sami odkrijemo o drugih kulturah in tradicijah naših kolegov Evropejcev, je poudaril.

Kot so sporočili iz Bruslja, je predlog tudi v skladu z usmeritvami EU za spodbujanje učne mobilnosti, aktivnega državljanstva, družbenega vključevanja in solidarnosti med mladimi. Ukrep bo mladim omogočil, da ne glede na svoje družbeno in izobrazbeno ozadje ali omejene možnosti za mobilnost potujejo po tujini.

Prvi udeleženci projekta naj bi se na pot odpravili poleti, komisija pa bi jih lahko izbrala kar na razpisu. Vozovnica bo načeloma vključevala potovanje z vlakom, vendar naj bi bile na voljo tudi druge oblike prevoza, če bodo to zahtevale okoljske in časovne okoliščine ter razdalje, so pojasnili v Bruslju.