c S

Vrhovno sodišče pritrdilo Državnemu izpitnemu centru glede razvrščanja šol

02.03.2018 14:02 Ljubljana, 02. marca (STA) - Vrhovno sodišče je pritrdilo Državnemu izpitnemu centru (RIC) v sporu z informacijskim pooblaščencem. "Z navedeno odločbo vrhovnega sodišča so po šestih letih sodni procesi v zvezi z objavo podatkov o dosežkih osnovnih šol v obliki lestvice oziroma razvrščanja šol dočakali epilog na najvišji sodni instanci," so danes sporočili iz RIC.

Kot so navedli, je vrhovno sodišče v sodbi, izdani 7. februarja, sklenilo, da se reviziji, ki jo je zoper sodbo upravnega sodišča sprožil RIC v zvezi z odločbo informacijskega pooblaščenca, ugodi.

Pri informacijskem pooblaščencu so za STA potrdili, da je vrhovno sodišče pritrdilo RIC in v zadevi odločilo, da podatki o nacionalnem preverjanju znanja (NPZ) niso prosto dostopne informacije javnega značaja.

Zgodba ima dolgo brado. RIC je od leta 2012 prejemal veliko zahtev za pridobitev podatkov o dosežkih učencev na NPZ in splošni maturi po šolah, pri čemer so se prosilci sklicevali na zakon o dostopu do informacij javnega značaja. RIC je s sklicevanjem na določila šolske zakonodaje, ki uporabo tovrstnih podatkov za razvrščanje šol izrecno prepoveduje, zavračal dostop do zahtevanih informacij, prosilci pa so vlagali pritožbe na informacijskega pooblaščenca, ki je ocenil, da je treba prosilcem zahtevane podatke posredovati.

RIC je na odločbe informacijskega pooblaščenca vlagal tožbe na upravno sodišče in na koncu sprožil tudi revizijo na vrhovnem sodišču. "Vrhovno sodišče v obrazložitvi svoje odločitve navaja, da je pri dostopu do informacij javnega značaja, s ciljem transparentnega delovanja organov pri opravljanju javnih nalog, sicer ključno, da se posamezniku omogoči dostop do podatkov, ki se nahajajo v podatkovni bazi na državnem izpitnem centru, vendar le, če temu nasproti ne stojijo dejanske ovire oziroma zakonske omejitve ali prepovedi... Takšne pravne omejitve predstavljajo tudi določbe vseh drugih relevantnih zakonov, v obravnavanih primerih področne šolske zakonodaje, kot je prepoved razvrščanja šol; in ne le izjeme, ki jih določa 6. člen zakona o dostopu do informacij javnega značaja, na stališču katerega je vsa leta vztrajal informacijski pooblaščenec," so pojasnili na RIC.

"V šolski zakonodaji je prepoved razvrščanja šol po dosežkih NPZ ali mature jasno zapisna že dolga leta. S to sodbo je sedaj zagotovljeno, da do podatkov, ki bi lahko vodili do prepovedanega razvrščanja šol po dosežkih na NPZ in maturi, ni mogoče priti prek obvoda postopka dostopa do informacij javnega značaja," so še opozorili v RIC.