c S

Škis v pomoč študentskim družinam tudi z ustvarjalnim natečajem

02.03.2018 08:33 Ljubljana, 01. marca (STA) - Danes se začenja projekt Škisova štorklja. Gre za projekt Zveze Škis, namenjen ozaveščanju javnosti o problematiki študentskih družin in informiranju mladih družin o novostih in ugodnostih zanje. Del projekta je tudi natečaj risbic, letos na temo živalskega sveta.

Kot so sporočili iz Zveze študentskih klubov Slovenije (Škis), bo projekt letos prvič potekal na dveh lokacijah, v Ljubljani in Mariboru. Prvi del predstavlja omenjeni natečaj otroških risbic in drugih likovnih izdelkov, ki bo trajal od 1. do 16. marca, drugi del pa bo potekal 20. marca v Mariboru in dva dni pozneje v Ljubljani, ko bodo tudi razstavili prejete izdelke. Vsi bodo tudi nagrajeni, vrednost nagrade pa bo določena z žrebom.

Študentske družine so glede na status upravičene do nekaterih pravic, ki jim vsaj delno olajšajo prepletanje študentskega in starševskega življenja, so za STA pojasnili v Zvezi Škis. Po zakonu študentskim staršem pripada dodatno leto izobraževanja na univerzah oziroma fakultetah, izjemni vpis v višji letnik kljub neizpolnjenim pogojem za redni vpis, bivanje pri zasebniku oz. v študentskem domu, dodatna prehrana, štipendija, razni denarni prejemki, pomoč ob rojstvu otroka, starševski in otroški dodatki ter dodatki za nego otroka, so našteli v zvezi.

Tudi nekateri študentski klubi omogočajo študentskim družinam več oblik pomoči, kot so denarna pomoč, boni za nakup otroške opreme, oblačila in obutev, so spomnili. Klub študentskih družin Slovenije informira, svetuje in organizira dogodke za študentske družine. Zavod Študentska svetovalnica med različnimi vrstami svetovanja nudi tudi svetovanje za študentske družine. Eden od njihovih projektov je Študentska hiša SRCe, ki deluje kot varna hiša za študente.

Klub študentskih in dijaških družin Maribor, ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Mariboru, pa s projekti skrbi za starše dijake in študente v Mariboru.

Nekatere občine nudijo pomoč ob rojstvu otroka, o čemer se je treba pozanimati v občini, kjer ima študent starš stalno prebivališče.

Lokalni centri za socialno delo urejajo med drugim otroški dodatek, starševski dodatek, pomoč ob rojstvu otroka in dodatek za nego otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo.

Karitas na osnovi ugotovljenega stanja in v sodelovanju z drugimi socialnimi službami družinam nudi pomoč predvsem s hrano, osebnimi predmeti in občasno pri plačilu osnovnih položnic. Pomaga tudi s pravno pomočjo in pri urejanju pravic, kot so osnovno zavarovanje, varstveni dodatek in izredne pomoči, so še navedli v Zvezi Škis.