c S

Sindikati: Na pogajanjih storjen korak naprej, a razlike še vedno velike

02.03.2018 08:31 Ljubljana, 01. marca (STA) - Vladna pogajalska skupina je skupini sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška predstavila pogajalska izhodišča, ki jih je danes sprejela vlada. Počivavšek je ocenil, da je z novimi vladnimi izhodišči storjen "določen korak naprej", a je razlika med vladno in sindikalno stranjo še vedno velika.

Koordinacija stavkovnih odborov je danes vladi na kratko predstavila svoj protipredlog, ki so jim ga posredovali v torek, vladana stran pa je predstavila izhodišča za pogajanja, ki jih je danes sprejela vlada in s katerimi se vlada odziva na stavkovna zahteve sindikatov, je za STA po koncu pogajanj pojasnil Počivavšek.

Ocenil je, da je bil narejen "določen korak naprej od tistega, kar je bilo do sedaj na mizi z vladne stran", kljub temu pa je razlika med obema stranema še velika. "Mislim, da nas čaka še kar nekaj korakov, če bomo želeli priti do končnega dogovora," je dejal Počivavšek.

Da so dosegli določen napredek, a je pred njimi še veliko dela, ugotavlja tudi vladna stran. Pogajanja se bodo sicer nadaljevala v ponedeljek. Ne vladna ne sindikalna stran pa nista želeli razkriti vsebine izhodišč, ki jih je danes sprejela vlada.

Vodja vladne pogajalske skupine Lilijana Kozlovič je pred začetkom pogajanj dejala le, da so se zahtevam sindikatov približali. Poudarila je, da bodo izhodišča najprej predstavili predstavnikom sindikatov, šele nato pa javnosti. Pojasnila pa je, da so se približali zahtevam posameznih dejavnosti oziroma sindikatom, da pa obenem tudi zasledujejo makroekonomski finančni okvir.

Vladni pogajalci se bodo danes ob 18. uri sestali tudi s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki v primeru neuspešnih pogajanj prav tako napoveduje ponovno zaprtje šol in vrtcev v tem mesecu.

S predstavniki Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije se bo vladna stran na pogajanjih sestala v petek ob 9. uri. V torek opoldne pa sledijo pogajanja s policisti.