c S

Kranjski svetniki podprli gradnjo vrtca v javno-zasebnem partnerstvu

02.03.2018 08:24 Kranj, 01. marca (STA) - Kranjski mestni svetniki so na sredini seji v prvem branju potrdili osnutek odloka o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo Vrtca Bitnje. Marca naj bi sledila druga obravnava odloka, takoj za tem pa javni razpis. Tako bi vrtec lahko zgradili še letos. Svetniki so potrdili tudi nakup treh radarjev, ki naj bi skrbeli za večjo varnost v prometu.

Kot je v današnjem pogovoru z novinarji po sredini seji mestnega sveta povedal kranjski župan Boštjan Trilar, so svetniki brez razprave v prvem branju sprejeli odlok o javno-zasebnem partnerstvu za vrtec v Bitnjah, o katerem so na januarski seji kar precej razpravljali in nato odločanje o njem prestavili na tokratno sejo.

Pojavilo se je namreč vprašanje, ali res ni druge možnosti od javno-zasebnega partnerstva, ki je za občino najdražje. V mesecu dni je občinska uprava še enkrat preverila vse možne alternative, kakršna bi bila na primer podelitev koncesije, vendar se je znova izkazalo, da ni druge možnosti, če občina želi v kratkem urediti vrtec.

Trilar računa, da bodo odlok v drugem branju potrdili na marčevski seji mestnega sveta, nato pa bodo objavili razpis. Če bo šlo vse po načrtih, bi bil vrtec lahko zgrajen še letos. V pozivu promotorjem je njegova ocenjena vrednost približno 1,6 milijona evrov, kakšen bo dejanski strošek ureditve vrtca, pa bo pokazal razpis.

Občina se še vedno trudi najti tudi izvajalca gradbenih del za drugo fazo projekta urejanja komunalne infrastrukture Gorki. Na lanski razpis je namreč prispelo šest ponudb, vse pa so bistveno presegale razpoložljiva sredstva. Trilar je vseeno prepričan, da bodo še letos uspeli najti ponudnike, ki bodo pripravljeni uresničiti projekt v okviru zneskov, predvidenih v proračunu.

Kot je pojasnil, gre za trenutno anomalijo na gradbenem trgu, ko je dela preveč, zato so cene tako visoke. Občina se je sedaj z ministrstvom za okolje in prostor dogovorila, kako naj postavijo razpisne pogoje, da bodo dobili izvajalce. Poleg tega lahko korigirajo projektantsko oceno, ki je stara nekaj let, na tržne razmere.

Občina oziroma medobčinsko redarstvo bosta šla tudi v nakup treh novih radarjev, ki bodo postavljeni predvsem na mestih, kjer je grožena varnost otrok, torej v bližini šol. Izkazalo se je namreč, da so radarji, čeprav niso priljubljeni, učinkovit način zmanjšanja hitrosti voznikov in zagotavljanja varnosti.

Trenutno razpolagajo z enim stacionarnim radarjem, ki ga nameščajo v šest ohišij, sedaj pa bodo dokupili tri radarje in dodali še štiri ohišja. Ob tem bodo ljudi, kot pravi župan, korektno obveščali, kjer so radarji postavljeni. "Naš cilj sta namreč preventiva in varnost, ne pa karkoli drugega," je poudaril Trilar.