c S

Vlada potrdila nova izhodišča za nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja

01.03.2018 15:07 Ljubljana, 01. marca (STA) - Vlada je na seji potrdila nova izhodišča za nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja, so sporočili na Twitterju. Njihova vsebina ni znana, vodja PS SMC Simona Kustec Lipicer je pred sejo vlade pojasnila le, da so ta narejena na podlagi zahtev sindikatov in ob spoštovanju fiskalnih okvirjev. Pogajanja se bodo nadaljevala že danes popoldan.

Nova izhodišča je vladi predstavila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, ki jo je vlada prejšnji teden imenovala za novo vodjo pogajalske skupine, saj se je s tega mesta umaknil minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Kozlovičeva sindikatov ni takoj sklicala na pogajanja, ampak so v preteklih dneh potekali nekateri pripravljalni sestanki s predstavniki sindikatov, s katerimi je danes seznanila tudi koalicijo in vlado.

Vodja poslanske skupine SMC v izjavi za medije po sestanku koalicije pred sejo vlade ni razkrila vsebine izhodišč. Ocenila pa je, da gre za spoštljiv predlog v odnosu do nasprotne pogajalske strani. "Če ga bo tudi ta znala spoštovati in mu slediti, potem verjamem, da smo na zelo dobri poti," je dejala.

Dejala je še, da gre za zelo konkretna izhodišča, ni pa želela pojasniti, ali je njihov finančni okvir kaj širši od prejšnjih izhodišč. Kot je pojasnil Koprivnikar, je imel pred seboj za 991 milijonov evrov pogajalskih zahtev in mandat v višini 45 milijonov evrov.

Finančni okvir novih izhodišč po besedah Kustec Lipicerjeve "predvsem spoštuje fiskalne okvire". Tudi za koalicijo je bilo danes ključno, da so dobili takšna zagotovila finančne ministrice Mateje Vraničar Erman.

Prva nadaljevanja pogajanj so sicer predvidena že danes, ko naj bi se vladni pogajalci najprej dobili s skupino sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška, nato pa še s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).