c S

Častitljivih 65 let Zveze prijateljev mladine Slovenije

01.03.2018 07:44 Ljubljana, 01. marca (STA) - Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), nevladna, prostovoljna, človekoljubna in neprofitna organizacija, letos praznuje častitljivih 65 let. Ustanovljena je bila na današnji dan leta 1953. Zveza se zdaj lahko pohvali s kar 112 članicami - zvezami in društvi prijateljev mladine po vsej Sloveniji, so zapisali v sporočilu za javnost.

Prve aktivnosti ZPMS so bile usmerjene v vzgojo in razvedrilo otrok ter v vzgojo in izobraževanje staršev. S ciljem izboljšanja življenjskih razmer vseh otrok pa se je zveza hitro začela udejstvovati tudi v humanitarnih dejavnostih.

Leta 2005 je, po desetletjih humanitarnih aktivnosti in prizadevanj, zveza tudi uradno pridobila status humanitarne organizacije. Danes si v zvezi za boljšo prihodnost otrok in mladostnikov prizadevajo z vrsto socialno - humanitarnih programov. Poleg pomoči družinam in štipendijskega sklada je med bolj prepoznavnimi programi zagotovo Pomežik soncu s ciljem čim več otrokom iz socialno šibkejših družin zagotoviti brezplačne počitnice.

Poleg humanitarnih programov zveza ponuja tudi vsebinske programe, kot so Mladi raziskovalci zgodovine, Otroški parlamenti in Evropa v šoli. Z njimi otroke in mladostnike spodbuja k iskanju lastnih interesov in jim daje možnost, da izrazijo svoje poglede, ideje in želje.

V 65 letih je zveza prijateljev mladine izvedla mnogo aktivnosti in se zavzemala za nemalo družbenih sprememb, pri čemer je bila večkrat tudi slišana in upoštevana. Prizadevanja za dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin ter zastopanje in uveljavljanje njihovih interesov pa so po navedbah zveze prepoznani tudi s strani javnosti.

Zveza se glede na raziskavo Trusted Brand, ki jo je leta 2017 izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, lahko pohvali z nazivom najbolj zaupanja vredne humanitarne organizacije, so še zapisali in dodali, da si ob rojstnem dnevu želijo več posluha in uspešnih sodelovanj s "pomembnimi odločevalci".