c S

Zavod za šolstvo v preteklem šolskem letu za sofinanciranje tekmovanj odobril 51 vlog

01.03.2018 07:39 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Zavod RS za šolstvo je za sofinanciranje šolskih tekmovanj, ki so potekala v šolskem letu 2016/2017, prejel 67 vlog za posamezna tekmovanja. Odobrenih je bilo 51 vlog, zavrnjenih pa 16, so zapisali.

Razlog za zavrnitev je bilo večinoma dejstvo, da je organizator tekmovanj pridobil iz drugih javnih virov več sredstev od meje, ki jo je za upravičene stroške tekmovanja določil javni razpis. "Dvojno financiranje iz javnih sredstev pa je prepovedano," so v zavodu zapisali v sporočilu za javnost.

Nobenega razloga ni, da šolska tekmovanja, ki zaradi razlogov na strani organizatorjev v šolskem letu 2016/2017 niso bila sofinancirana tudi iz sredstev zavoda, ne bi bila sofinancirana v naslednjih šolskih letih, so navedli. Predpostavka pa je, da se je organizator tekmovanja prijavil na razpis za šolski leti 2017/2018 in 2018/2019 in predložil zahtevana dokazila o izpolnjevanju razpisnih pogojev. Pri tem v zavodu posebej opozarjajo, da so pogoji javnega razpisa postavljeni tudi z namenom, da se prepreči nedovoljeno dvojno financiranje iz javnih sredstev in njihova nenamenska poraba.

Zavod za šolstvo se za vsako šolsko leto posebej odloča o sofinanciranju posameznega šolskega tekmovanja na podlagi vnaprej oblikovanih meril in točkovanja, ki so del javnega razpisa, objavljenega v uradnem listu, in ob upoštevanju dokumentacije, ki jo predloži organizator tekmovanja.

Pojasnjujejo, da odsotnost sofinanciranja šolskega tekmovanja iz sredstev, ki jih dodeljuje zavod v posameznem šolskem letu, samo po sebi še ne pomeni, da so najuspešnejši tekmovalci in tekmovalke prikrajšani pri dodeljevanju Zoisovih štipendij.

Iz pravilnika o dodeljevanju Zoisovih štipendij po besedah zavoda namreč izhaja, da če posamezno tekmovanje v določenem šolskem letu ni sofinancirano iz javnih sredstev, to še ne pomeni, da učenec oz. dijak ne more doseženega priznanja na takem šolskem tekmovanju uveljavljati v vlogi za dodelitev Zoisove štipendije kot izjemnega dosežka.