c S

O pogovorih z javnim sektorjem v četrtek tudi koalicija

28.02.2018 14:48 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je takoj po imenovanju za vodjo vladne pogajalske skupine stopila v stik s sindikati javnega sektorja, je danes dejal premier Miro Cerar. Kozlovičeva bo o tem, do kje je v teh pogovorih prišla, v četrtek obvestila koalicijo. Cerar pa je potrdil, da se je tudi sam srečal z dvema predstavnikoma sindikatov.

Kozlovičevo je vlada za prvo vladno pogajalko imenovala na seji prejšnji četrtek po tistem, ko se je s tega mesta umaknil minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Kot je v današnji izjavi za javnost povedal Cerar, jo je pozval, naj stopi v stik s sindikati, kar je storila že naslednji, če ne že isti dan po svojem imenovanju.

Tudi sam se je srečal z dvema predstavnikoma sindikatov. Po njegovih besedah je šlo za kratko srečanje, ki ni imelo pogajalskega ali delovnega značaja. Ugotovili pa so, da je sedaj smiselno proces voditi tako, da se na nekih pripravljalnih sestankih, ki jih na vladni strani vodi Kozlovičeva, ugotovi, kje je možno zbližati stališča, kajti, kot pravi premier, imajo za seboj že tedne in tedne, če ne že kar mesece pogajanj.

Kozlovičeva bo v četrtek koalicijo obvestila, do kje je s temi pogovori prišla. Sam pa je v kratkem razgovoru, ki ga je imel, zaznal pozitiven odnos tudi na strani sindikatov. Pri tem je Cerar ponovil, da si želijo, da pride do konstruktivnega dogovora, ki pa bo upošteval javnofinančne zmožnosti države.

"Zato verjamem, da je možno, da ta stališča dokončno zbližamo v prihodnjih nekaj tednih. In če bo potrebno, če bodo za to ustvarjeni pogoji - o tem nam mora poročati generalna sekretarka - bomo že jutri na vladi sprejeli tudi nadaljnja izhodišča za poganja s sindikati," je še povedal predsednik vlade.

Sicer pa je predsednik vlade komentiral tudi pobude iz opozicije v zvezi s Slovensko vojsko. Ocenjuje, da bi bilo narobe, če bi vojsko izvzeli iz enotnega plačnega sistema, kajti to bi pomenilo, da bi tudi druge poklicne skupine pričakovale, da dobijo posebno obravnavo. Poleg tega tako visoka povišanja plač, kot so predlagana, torej za 30 odstotkov, po njegovih besedah v tem trenutku niti niso mogoča.

Premier je dodal, da so vsi v javnem sektorju v tem mandatu že nekaj dobili, odpravili so številne anomalije in tudi za vojsko je vlada namenila izdatna dodatna sredstva. Po Cerarjevih navedbah so ne le ustavili padanje sredstev, namenjenih za vojsko, ampak so začeli povečevati sredstva za modernizacijo, za razvoj.

V tem okviru je treba po njegovih besedah nadaljevati. Od ministrice za obrambo Andreje Katič pa pričakuje, da bo v zastavljenem roku enega meseca, pri čemer je skoraj teden dni že mimo, predstavila zelo jasne ukrepe za izboljšanje stanja tam, kjer so pred dnevi ugotovili, da je slabo, in da bo povedala, "kje so stvari zatajile, kje v vodenju vojske je problem, kje se sredstva ne porabljajo v prave namene".

"Sredstev je dovolj, da so vojaki lahko bolje opremljeni, da se lahko vojska začenja postopno modernizirati. Seveda pa to še zdaleč ni dovolj za vse tisto, kar potrebujemo in zato moramo s tem procesom nadaljevati in bomo nadaljevali. Kajti vojska zasluži bolje, tako kot marsikateri segment v javni upravi," je poudaril Cerar.

Komentiral je tudi peticijo za odstop ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki so jo sprožili v gibanju Skupaj naprej, katerega eden od ustanoviteljev je Danijel Bešič Loredan. Cerar ugotavlja, da pobuda prihaja v času, ko se lahko vprašamo, ali je smiselno tri mesece pred volitvami menjati katerega koli ministra. A je obenem zagotovil, da sledi temu, kar vsebinsko sporočajo deležniki v zdravstvu in ob njem. Želi si, da se te pripombe upoštevajo in ves čas "priganja ministrstvo", da dela, da izboljšujejo zadeve, kjer se da. Priznava pa, da gre proces počasneje, kot si je želel.