c S

Večina držav EU se sooča s pomanjkanjem učiteljev

23.02.2018 08:25 Bruselj, 22. februarja (STA) - Evropska mreža za izmenjavo podatkov o izobraževanju Eurydice je danes objavila poročilo o pedagoških poklicnih poteh v Evropi, v katerem ugotavlja, da se v večini evropskih držav že soočajo s pomanjkanjem učiteljev ali pa se bodo s to težavo še soočili. Kljub temu številne države še vedno nimajo načrtov, kako ukrepati, opozarja poročilo.

Poročilo posebej opaža pomanjkanje učiteljev pri posameznih predmetih, predvsem tehničnih, kot so na primer matematika in fizika.

Pri tem ugotavlja, da so učitelji vse starejši, kot tudi, da se na fakultete, na katerih se študentje usposabljajo za učiteljski poklic, vpisuje vse manj študentov.

Slovenijo poročilo omenja kot eno od držav, kjer ni pomanjkanja učiteljev, pač pa se država celo sooča z njihovim presežkom. Slednje poročilo med drugim pripisuje upadu povpraševanja po učiteljih, ki da je v zadnjih letih upadlo predvsem zaradi zmanjševanja števila prebivalstva, gospodarske krize in varčevalnih ukrepov.

Da je učiteljski poklic vse manj privlačen, je sicer septembra lani v mednarodnem zborniku kazalnikov v izobraževanju opozoril tudi OECD. Slednji ugotavlja, da je učiteljski poklic v državah članicah OECD vedno manj privlačen za mlade. Na to po ugotovitvah OECD vplivajo tudi plače učiteljev, ki so nižje od plač zaposlenih, ki imajo primerljivo izobrazbo.

Evropska komisija je zaradi pomanjkanja učiteljev v državah EU maja lani že sprejela posebno poročilo, v katerem je na ravni EU predlagala ukrepe za pomoč državam članicam pri reformah izobraževanja. O problematiki so na prvem evropskem vrhu o izobraževanju pred mesecem dni spregovorili tudi evropski ministri za izobraževanje, ki so menili, da je treba v EU razviti skupni program za modernizacijo in boljšo podporo učiteljskemu poklicu.