c S

Koprivnikar bi pogajanja z javnim sektorjem prepustil komu drugemu

19.02.2018 07:23 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je odločil vladi predlagati, da ga zamenja kot vodjo pogajalske skupine v pogajanjih s sindikati javnega sektorja. Z odločitvijo je že seznanil premierja Mira Cerarja, ki odločitev prepušča vladi. Ta se bo na prihodnji seji seznanila s Koprivnikarjevimi argumenti za tak predlog.

"Glede na odziv sindikatov, glede na mandat, ki mi je podeljen, in tudi morda glede na številne kritike, s katerimi se soočam - pa ne bom sodil o njihovi upravičenosti -, prihajam do odločitve, da bom vladi predlagal menjavo vodje pogajalske skupine in se sam s te pozicije umaknem," je v izjavi za medije pojasnil Koprivnikar.

"Kot pogajalec sem danes soočen s tem, da imam pred seboj za 991 milijonov evrov pogajalskih zahtev in mandat v višini 45 milijonov evrov. Kje je resnica, ne vem. Dejstvo pa je, da se v vseh teh enormnih naporih in času pogajanj nismo uspeli zbližati," je dejal minister.

V tej situaciji tako ne vidi več realne in racionalne možnosti, da bi dosegli dogovor, "ki je sprejemljiv za državo, za vlado in nenazadnje za prihodnost Slovenije". Kompromisov, za katere ve, da so nerealni ali celo škodljivi za državo, pa ne namerava sprejemati.

Koprivnikar je povedal, da so na četrtkovi seji vlade predstavili predlog, oblikovan znotraj strokovne pogajalske skupine, s katerim so se še poskusili približati sindikalni strani s spremembami glede uvrstitev v plačne razrede, a je po precej dolgi razpravi vlada odločila, da mu kot pogajalcu podeli mandat, da se izpogaja v okviru enoodstotnega linearnega dviga plačne lestvice oziroma vrednosti plačnih razredov.

Takšen mandat je bil predlog koalicijske stranke, je povedal minister, ki je med drugim izpostavil tudi, da težko kredibilno zagovarja stališča vlade, če po drugi strani ne more biti prepričan, da za temi izhodišči vlada trdno stoji z vsemi svojimi koalicijskimi strankami.

Ker imajo na vladni strani močno pogajalsko skupino, ki ima izkušnje, dobre argumente in pripravljene pogajalske predloge, pa po njegovem mnenju ne bo težave, da vlada določi drugega pogajalca, "morda tudi iz katerih drugih koalicijskih opcij, ki imajo drugačne poglede na ta pogajanja".

Sicer pa temu, kar sedaj izvajajo, težko reče pogajanja, saj s sindikalne strani ni nikakršnih približevanj. Čeprav so bila tudi v preteklih letih pogajanja zapletena in trda, pa nikoli doslej ni bilo situacije, da bi imeli na sindikalni strani absolutno nasprotujoča si stališča. V tem primeru je težko upati na kompromis, je še ugotavljal Koprivnikar in dodal, da namesto argumentov za pogajalsko mizo, gledamo desettisoče ljudi na cestah.

Premierja je Koprivnikar o svoji odločitvi seznanil po tistem, ko so predstavniki 16 sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, na današnjih pogajanjih zavrnili predlog o povečanju plačne mase za en odstotek, ki ga je vlada sprejela v četrtek. Prav tako so se na predlog že v četrtek ostro odzvali v šolskem sindikatu Sviz.

Koprivnikar, kot je dejal, sicer ostaja minister za javno upravo, "se pa lahko predsednik vlade kadarkoli odloči, da podvomi v moje sposobnosti in me zamenja". Pri tem je poudaril, da je bil pogajalski proces zanj velik izziv, ki ga je ves čas jemal resno, pozitivno in da so dosegli tudi veliko kompromisov. Ocenil je, da je tudi sedaj dogovor možen, a daleč od zahtev in načina, na kakršnega se danes pogovarjajo.

Medtem ko je premier Cerar dejal, da bodo v četrtek na seji vlade najprej prisluhnili Koprivnikarjevim argumentom, potem pa skupaj z drugimi člani vlade o tem odločali, so v SD menili, da je na Cerarju, da se do Koprivnikarjeve poteze opredeli in najde najboljšo možno rešitev v nastalem položaju. Je pa vodja poslancev SD Matjaž Han v minulih dneh že ocenil, da bi glavnega pogajalca morali zamenjati.

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar pa je odločitev ministra za STA označil za modro in korektno. Upa, da bo premier Miro Cerar sprejel pobudo. Po Gantarjevem mnenju je SMC povzročila največ razlogov za stavkovni val. Spomnil je na nekaj napačnih potez, med drugim na sporazum z zdravniškim sindikatom.

Tudi Počivavšek je za STA spomnil, da so sami opozarjali, da je zaupanje porušeno in da pogajanja ne potekajo na način, da bi bil možen dogovor. Dodal je, da so se pogajanja večkrat zaustavila na istem mestu in ocenil, da je bila to deloma tudi ministrova krivda.

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj pa je ugotavljal, da je bilo podeljeni mandat, da se s sindikati izpogaja v okviru enoodstotnega dviga plač, nemogoče izvesti, tako da ministru ni preostalo drugega, kot da odstopi. Po odgovor, zakaj je mandat neuresničljiv, pa je treba h koalicijskim strankam in vladi, kajti sam sklep vlade predvideva prepoved odpravljanja zaostankov pri plačah šolnikov, je dodal v odzivu za STA.

S kom bi se sindikati v prihodnosti raje pogajali, sindikalista nista povedala. "Mi se lahko pogajamo s komerkoli, ki se je pripravljen odgovorno in racionalno pogovarjati in upoštevati dejstva," je dejal Štrukelj.