c S

Trebanjci bodo sejali optimizem

19.02.2018 07:23 Trebnje, 17. februarja (STA) - V Občini Trebnje na Dolenjskem so ob drugih razvojno naravnanih naporih nedavno začeli projekt Sejanje optimizma, s katerim želijo mlade zdramiti in jih spodbuditi k večji dejavnosti ter vpletenosti v občinski in širši razvoj. Opozoriti jih želijo na številne priložnosti lokalnega, širšega državnega in evropskega življenjskega prostora.

Vodja trebanjskega občinskega oddelka za družbene in gospodarske dejavnosti Žiga Zaplotnik je za STA povedal, da so se zaradi dokajšnje nedejavnosti, apatije in pesimizma med mladimi odločili, da jim bodo skušali vrniti optimizem in jih spodbuditi k pozitivnemu razmišljanju ter udeležbi na različnih področjih.

Z omenjenim projektom jih želijo opozoriti, da so njihove možnosti širše od "slovenskega dvomilijonskega trga", vendar jih pri tem ne želijo spodbujati k odhodu v tujino, temveč jih opogumiti, da ob zavedanju, da se jim kot državljanom EU odpira širši, 500-milijonski trg s številnimi možnostmi, razmišljajo širše in drzneje.

Pri projektu se bodo oprli na evropski projekt Evropa lokalno oz. Europe Goes Local, pri katerem sodelujejo kot ena od 16 slovenskih občin. Na projekt dejavnega evropskega državljanstva S. P. A. C. E., ki so ga razvili skupaj z italijansko občino Tiggiano in drugimi partnerji, ter na projekt športnih borilnih veščin z okrajšavo Fate v okviru programa Erasmus Sport.

Mlade iz vse države pa bi radi seznanili z vsebino omenjenih projektov, jih ob teh naučili prvin vodenja projekta in jim omogočili evropsko izkušnjo, "ki naj bi jim razširila obzorja ter vlila pogum za nadaljnje udejstvovanje na lokalni, nacionalni ali evropski ravni".

K sodelovanju in spletni prijavi vabijo mlade iz vse države. Sodelovanje je prostovoljno, vse stroške prehrane, prenočitve in potovanja bo poravnala trebanjska občina.

Po vključitvi mladih v navedene projekte želijo vsak mesec enemu mlademu, staremu od 15 do 29 let, omogočiti srečanje in enodnevno druženje z izbranimi uspešnimi posamezniki različnih področij. Na primer s poslanci, ministri, župani, menedžerji, športniki, kulturniki ali umetniki.

Udeleženci Sajenja optimizma bodo tako prišli do neposrednih izkušenj, ki jim bodo pomagale pri nadaljnjih odločitvah, povezanih z njihovo poklicno in tudi življenjsko potjo, je še povedal Zaplotnik.