c S

Nova radovljiška knjižnica dobila uporabno dovoljenje

15.02.2018 15:00 Radovljica, 15. februarja (STA) - Radovljiška občina je danes prejela uporabno dovoljenje za novo stavbo radovljiške knjižnice, katere gradnja se je vlekla vse od leta 2011. Selitev v novo knjižnico, ki so si jo na današnjem dnevu odprtih vrat ogledali tudi občani, bo stekla kmalu, odprtje pa bo predvidoma aprila. Občina se letos že loteva vrste novih investicij.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal radovljiški župan Ciril Globočnik, so po vseh zapletih in dolgih letih kalvarije vendarle prišli do nove knjižnice, na katero bodo lahko ponosni in bo zelo velika pridobitev tako za občino kot širše. Knjižnica A. T. Linharta Radovljica bo namreč v novi stavbi na Vurnikovem trgu dobila še enkrat večjo kvadraturo, kot jo ima v obstoječi.

Po opravljeni primopredaji objekta bo knjižnica organizirala selitev. Ker gre za kar 120.000 enot gradiva je k pomoči pri prenašanju knjig, knjižničnega gradiva in druge opreme pozvala prostovoljce. Ti se lahko prijavijo do 19. februarja, za pomoč pa je knjižnica zaprosila tudi vojsko in gasilce. Selitev bo predvidoma končana aprila, ko naj bi knjižnica tudi začela delovati v novih prostorih.

Za sedanje prostore knjižnice na Gorenjski cesti pa je izdelana prostorska presoja za dejavnost medgeneracijskega centra. Še letos bo pripravljen projektna dokumentacija za obnovo stavbe in njeno prilagoditev novi dejavnosti.

Gradnja nove knjižnice se je začela že leta 2011, a zapletla zaradi stečaja Tehnika in še dodatno zavlekla zaradi čakanja na morebitna finančna sredstva države. Občina je nato sama zagotovila sredstva za dokončanje gradnje. Skupaj so stroški gradnje, notranje opreme, dokumentacije, nadzora in na koncu še nakupa dodatnih parkirnih mest znašali skoraj 4,9 milijona evrov. Občina je v polovičnem deležu sofinancirala tudi zunanjo ureditev trga v višini milijon evrov.

V letošnjem letu ima Občina Radovljica v proračunu načrtovanih 22,6 milijona evrov prihodkov, vključno s presežkom iz lanskega leta v višini skoraj milijon evrov in predvidenim dolgoročnim kreditom za investicije v višini 2,5 milijona evrov. Načrtovani investicijski odhodki pa predstavljajo 48 odstotkov proračuna.

Med večjimi investicijami letos bo začetek izgradnje prizidka stavbe zdravstvenega doma, ki se sooča s prostorsko stisko. Začetek gradbenih del je predviden septembra, zaključek pa v prihodnjem letu. Vrednost naložbe je ocenjena na 1,2 milijona evrov, pri čemer bo polovico stroškov krila občina, polovico pa Osnovno zdravstvo Gorenjske.

Med pomembnejšimi projekti bo skoraj 400.000 evrov vredna gradnja pločnika od lani urejena krožišča med Radovljico in Lescami do Centra za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica. Nadaljevanje gradnje pločnika do mostu čez Savo na Lancovem je predvideno v prihodnjih dveh letih.

Prav danes pa je Direkcija RS za infrastrukturo začela obnavljati drugi odsek državne ceste na Lancovem. Zaradi gradbenih del, ki jih bo izvajala Gorenjska gradbena družba, bo zgornji odsek ceste, ki še ni bil rekonstruiran, zaprt do konca oktobra. Direkcija pa pripravlja tudi projekt za umestitev še enega krožišča na cesti med Lescami in Bledom, in sicer pri odcepu za Šobec.