c S

Z delom sindikatov pogajanja v petek, z ostalimi v prihodnjem tednu

15.02.2018 12:53 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Po tridnevnem stavkovnem valu v javnem sektorju je minister za javno upravo Boris Koprivnikar danes znova zatrdil, da bodo nadaljevali s pogajanji. V petek se dobijo s skupino 16 sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, v prihodnjem tednu pa še z drugimi sindikati, ki so stavkali v tem tednu. Urnike pa še usklajujejo.

Vladno pogajalsko skupino je v petek na pogajanja sicer povabila sindikalna stran. Sindikati, ki so opozorilno stavko izvedli že 24. januarja, so namreč ocenili, da so se pogajanja znašla v prostem teku. Upajo, da bodo v prihodnje potekala z večjo intenzivnostjo kot doslej in jih bodo uspešno zaključili. Sicer so že napovedali nadaljevanje stavkovnih aktivnosti, s katerim bodo začeli v tednu od 19. marca.

Nadaljevanje pogajanj pričakujejo tudi v sindikatih, ki so stavke pripravili v tem tednu. Stavko so v ponedeljek začeli policisti, v torek so stavkali zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, v sredo pa še šolniki. Kot je za STA povedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar, je zdaj na potezi vlada. Z njene strani so že zagotovili, da se zagotovo sestanejo v prihodnjem tednu. V. d. predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš pa je pojasnil, da na vladno vabilo še čakajo, in da so ga glede na Koprivnikarjeve napovedi na zadnjih pogajanjih pričakovali že za danes oziroma petek.

Koprivnikar je sicer danes ponovil, da vlada išče rešitve in možnosti, a sindikati ostajajo pri nerealnih zahtevah. Kot je dejal, težko razume sindikate, ki grozijo z zaostrovanjem stavkovnih aktivnosti, hkrati pa se v svojih stališčih v ničemer ne približujejo vladnim izhodiščem. "Bistvo stavke je, da postaviš zahteve, potem pa se o njih pogajaš. Tukaj pa smo soočeni z zaostrovanjem," je dejal ob robu današnje seje vlade.

Tako je po njegovem mnenju kompromis možen, če bodo sindikati resno pogledali predlog, ki ga je vlada pripravila po temeljitem premisleku in razumevanju sindikalnih zahtev. Če pa bodo vztrajali pri zahtevah, ki so vredne okoli milijarde evrov in se ne bodo nič približevali, glede dogovora ni preveč optimističen.

Medtem ko so v sindikatih prepričani, da bi morala biti stavka plačana, je minister tudi danes ponovil, da je šlo za interesne stavke in jih zato ni treba plačati iz javnih sredstev oz. se o tem strošku pogajajo. Glede drugih finančnih posledic stavke pa je dejal, da so ti izračuni lahko zelo špekulativni ter jih je težko izračunati.