c S

Med mladimi kmetijstvo vse bolj prepoznano kot gospodarska panoga

15.02.2018 10:50 Ljubljana, 15. februarja (STA) - V kmetijstvo vstopa vse več mladih ljudi, ki se za to ne odločijo zaradi tradicije in niti nimajo kmetije, pač pa nanj gledajo kot na gospodarsko panogo, je na Agrobiznis konferenci izpostavil minister za kmetijstvo Dejan Židan. Slišati je bilo tudi pozive po čimprejšnjem prenosu kmetij na mlajšo generacijo, dokler je ta še ambiciozna.

Židan je na konferenci, ki jo organizira časnik Finance, dejal, da v Sloveniji obstaja startup projekt, ki je namenjen mladim kmetom, ki prevzamejo kmetije, in tistim, ki sploh niso kmetje.

Vsako leto se po njegovih besedah prek razpisa ministrstva temu programu pridruži več kot 200 novih mladih ljudi, v tem trenutku pa jih skupina šteje že 810. Kot je dejal minister, bodo v prihodnjih letih imeli še tri tovrstne razpise, s čimer nastaja skupina, ki bo čez tri leta štela 1600 mladih, inovativnih, bolje izobraženih, predvsem pa zelo ambicioznih ljudi.

"Mi na to skupino ljudi gledamo kot na neko upanje. Ne pogovarjamo se namreč o tem, ali je cena mleka visoka ali nizka, niti ne govorimo o tem, kako je drugod dobro, pri nas pa ne. Pogovarjamo se zlasti o tem, da je tudi kmetijstvo v resnici navadna gospodarska panoga," je dejal Židan.

Dodal je, da veljajo v kmetijstvu enaka pravila kot v gospodarstvu, in sicer da moraš obvladati stroške, tehnološki proces in ves čas razmišljati o tem, kaj bo potrošnik v prihodnje želel kupiti od tebe in kaj je tisto, kar boš lahko prodal tako drago, da boš lahko vlagal v razvoj novih produktov.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič se je na konferenci zavzel za oblikovanje ukrepov za tiste, ki kmetije izročajo mlajšim generacijam, saj ti ne smejo "ostati na suhem". Gospodarje, ki vodijo kmetije, pa je obenem pozval, naj te čim prej prenesejo na mlade, dokler so ti še ambiciozni. "Nagovarjati nekoga, da pri 50 letih prevzame kmetije, je mimo," je poudaril.

Predsednika Zadružne zveze Slovenije Petra Vriska je medtem zanimalo predvsem, kakšna bo slika EU v luči nove finančne perspektive po letu 2020. Kot je dejal, ga skrbi, kako bomo mlade prepričali, da bodo ostali na kmetijah. Težav ne vidi na velikih kmetijah, pač pa na tistih, ki so velike med pet in 10 hektarov in se praktično ne morejo prijavljati na različne razpise.