c S

Mengeš z gradnjo športne dvorane rešuje prostorsko stisko šole

12.02.2018 07:37 Mengeš, 11. februarja (STA) - Občina Mengeš bo z izgradnjo večnamenske športne dvorane Mengeš, ki se bo začela poleti, dokončno rešila tudi prostorsko problematiko tamkajšnje osnovne šole. Obstoječo telovadnico bodo preuredili v jedilnico in kuhinjo, knjižnico ter manjkajoče kabinete za kakovostnejše delo pedagoških in strokovnih delavcev na šoli. Dvorana bo nared v letu 2019.

V tem letu bo občina po navedbah mengeškega župana Franca Jeriča začela drugo fazo reševanja prostorske stiske Osnovne šole Mengeš, ob kateri bo zgradila večnamensko športno dvorano, v pripravi pa so tudi projekti za dokončno preureditev šole.

"Na območju večnamenske športne dvorane bomo v spomladanskih mesecih začeli arheološki pregled, na nekaterih delih bodo potrebna arheološka izkopavanja, na večjem delu pa le arheološki nadzor. Po končanih izkopavanjih bo sledila sama gradnja, po optimalnem terminskem planu v poletnih, počitniških mesecih," je za STA povedal župan Jerič.

Dvorana bo v prvi vrsti namenjena kakovostnemu izvajanju športnega pouka, ki zdaj poteka v neprimernih in prirejenih šolskih prostorih ter za organizacijo različnih šolskih športnih tekmovanj. V popoldanskih urah bo dvorana po županovih navedbah na voljo športnim društvom za aktivnosti njihovih članov, kar ponuja novo priložnost za razvoj organiziranega športa v občini, v večernih urah pa bo namenjena rekreaciji občank in občanov.

Glavni vhod v dvorano bo s severne strani in bo omogočil neposreden dostop do fiksnih tribun, s šolo bo povezana s podzemnim povezovalnim traktom. Dvorana bo na kletni ravni, v velikosti treh vadbenih površin.

Župan je ob tem spomnil, da se je projekt izgradnje nizko energetske večnamenske športne dvorane Mengeš sicer začel že leta 2009, ko sta občina in zbornica za arhitekturo in prostor izvedli javni natečaj za izdelavo projektne dokumentacije, na katerem je zmagala rešitev podjetja Studio Kragelj arhitekti. Ta predvideva gradnjo dvorane neposredno ob šoli, na mestu obstoječih zunanjih igrišč. S tem se bodo ohranile parkovne in rekreacijske površine, je dejal Jerič in dodal, da bodo zelenim površinam prilagodili tudi materiale in zunanji videz objekta.

A je projekt gradnje, kot je razložil, prekinil kohezijski projekt "vodooskrbe", za kar je morala občina založiti lastna sredstva, rezervirana za gradnjo športne dvorane. Konec leta 2016 je občina dobila zagotovila za povrnitev založenih sredstev ter gradnjo športne dvorane po županovem pojasnilu vključila v proračun občine za leti 2017 in 2018.

Dvorano bo lahko šola po županovih besedah začela uporabljati v letu 2019. Na občini ocenjujejo, da je vrednost gradnje dvorane 4,5 milijona evrov. "Privarčevana sta dva milijona evrov. Pričakujemo, da bomo en milijon pridobili na razpisu Eko sklada, za preostanek pa se bo občina zadolžila. Občina Mengeš je ena od zgolj šestnajstih slovenskih občin, ki sedaj nima niti evra dolga," je še dodal Jerič.