c S

Koalicija za zdaj brez rešitev za izhod iz stavkovne zagate v javnem sektorju

07.02.2018 14:03 Ljubljana, 07. februarja (STA) - O težavah v pogajanjih s sindikati javnega sektorja ter o stavkah, ki se obetajo, so danes razpravljali tudi koalicijski partnerji. Minister Boris Koprivnikar jih je seznanil z izhodišči za nadaljnja pogajanja, vendar pa konkretnih rešitev za izhod iz stavkovne zagate ni povedal, so pojasnili partnerji, ki glede tega niso ravno optimistični.

"Dejstvo je, da se sindikati ne bodo umaknili in da se bo srž pogajanj nadaljeval po stavkah," je po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade v izjavi novinarjem pojasnila namestnica vodje poslanske skupine SMC Anita Koleša.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po njenih besedah omenil nekatera izhodišča, ki se navezujejo tudi na stališča finančne ministrice Mateje Vraničar Erman. "A nobenih odločitev v zvezi s tem ni bilo sprejetih," je pojasnila poslanka.

Koalicija pa želi, da se Koprivnikar pogaja naprej. Na vprašanje o možni rešitvi za vse te težave v javnem sektorju, glede na zahteve sindikatov na eni strani ter razpoložljiva finančna sredstva na drugi, je Koleša odgovorila, da je to temeljno vprašanje. "Javnofinančni položaj je takšen, kakršen je. Nujno je, da znotraj teh okvirjev najdemo dogovor ter nikakor ne gremo izven enotnega plačnega sistema, ki velja in ga ne želimo končati ali morda celo uničiti," je poudarila.

Po njenem mnenju morda še ni čas, da bi se v pogajanja vključil tudi premier Miro Cerar, ki pa "nikoli ne izključuje sodelovanja pri tem".

Manjši koalicijski partnerici sicer večkrat poudarita, da je srž problemov v javnem sektorju v dogovoru z zdravniki lansko leto. Koleša je danes spomnila, da so se anomalije v plačnem sistemu pojavile že leto ali dve po njegovi uveljavitvi. Dogovor z zdravniki je bil po njenih besedah del odpravljanja anomalij.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je povedal, da je minister Koprivnikar pred koalicijo razgrnil težave v pogajanjih z javnim sektorjem in pojasnil, da posebnih približevanj s strani sindikatov ni, vendar tudi ni povedal, kako bi zadevo lahko razrešili.

Kot ocenjuje Jurša, bodo vlada in sindikati pogajanja nadaljevali prihodnji teden, kako bodo zadevo zbližali, pa je še odprto vprašanje. Spomnil je na zahteve sindikatov in na javnofinančne okvirje. Če pa bo prišlo do uskladitve oz. povišanj plač, v DeSUS pričakujejo, da to storijo za vse plačne skupine pod enakimi pogoji, ne le za nekatere, kot je bilo po navedbah Jurše danes slišati. Sicer pa meni, da bi bilo dolgoročno najbolje, če bi tudi v javnem sektorju lahko nagrajevali po učinku.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je priznal, da glede izhoda iz stavkovne zagate ni optimističen. Je pa položaj komentiral s športno primerjavo: "Dragić tudi ni igral zadnjih nekaj minut, a smo vseeno zmagali." "Ko si utrujen, greš na klop," je dodal Han, a ni želel neposredno odgovoriti na vprašanje, ali bi vlada morala zamenjati glavnega pogajalca s sindikati.

Koalicijski partnerji so sicer danes spregovorili tudi o težavah v kulturnem sektorju ter o projektu drugi tir.