c S

Na GZS do konca januarja prejeli 529 najav vajeniških mest

06.02.2018 16:44 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so do konca januarja prejeli 529 najav vajeniških mest za šolsko leto 2018/2019. Potrebo po vajencih so izrazila različna podjetja, veliko od njih tudi potrebo po več vajencih različnih profilov.

Možnost vajeništva je uvedel lani sprejeti zakon o vajeništvu. Po njem se dijak šola, hkrati pa se vsaj polovično praktično usposablja na delovnem mestu.

V šolskem letu 2017/2018 je bilo možno vključevanje vajencev v štiri programe srednjega poklicnega izobraževanja, in sicer oblikovalec kovin-orodjar, kamnosek, mizar in gastronom hotelir. V šolskem letu 2018/19 bodo lahko vajenci izbirali med osmimi vajeniškimi programi na 16 različnih šolah v 10 regijah po Sloveniji - kamnosek, mizar, slikopleskar, strojni mehanik, oblikovalec kovin, gastronom hotelir, mesar in papirničar.

V sistem vajeništva lahko vstopijo podjetja, ki imajo verificirano učno mesto, kar pomeni, da imajo ustrezne materialne in usposobljenega mentorja, ki bo skrbel za vajence.

Podjetja, ki se odločijo za vajence, prejmejo tudi spodbude države, in sicer do 2000 evrov za 56 tednov izobraževanja v podjetju v treh letih, povračilo prevoznih stroškov in prehrane za vajenca ter povrnitev stroškov za zdravniški pregled.