c S

Odsluženi stoli s pomočjo otrok postali znova uporabni

05.02.2018 14:12 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Smeti lahko z igrivo reciklažo in edinstvenim dizajnom postanejo znova uporabne. Temu je sledil tudi inovativen projekt CHAIRity - Dajte mu še eno priložnost društva Smetumet, ki je s pomočjo učencev treh ljubljanskih osnovnih šol obnovil 40 odsluženih stolov. Udeležence projekta je danes sprejel tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

V okviru projekta CHAIRity - Dajte mu še eno priložnost je kulturno-ekološko društvo Smetumet jeseni v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana ljudi pozvalo k podarjanju starih oziroma odsluženih stolov. Kot je za STA povedala ustanoviteljica društva Alenka Kreč Bricelj, so nabrali 40 stolov, prav vsi pa so bili primerni za obnovo.

Zatem so jih učenci treh ljubljanskih osnovnih šol - OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Danile Kumar in OŠ Toneta Čufarja obnovili na delavnicah, ki so se odvile oktobra. Po njenih besedah so se zvrstile štiri delavnice, na katerih je sodeloval po en razred, tako da je pri projektu skupaj ustvarjalo 100 otrok.

Obnovljeni in predelani stoli, ki so jim tako dali še eno priložnost, so kot primer krožnega gospodarstva kasneje predstavljali del scenografije na konferenci Eurocities. Zdaj pa so svoj prostor našli v prostorih javnega podjetja Snaga, na OŠ Oskarja Kovačiča in Toneta Čufarja ter na sedežu javnega zavoda Mladi zmaji, pravi Kreč Briceljeva.

Osnovna dejavnost društva Smetumet je, kot je pojasnila, predelava odpadnih materialov. Iz njih s kreativnostjo in domišljijo naredijo nove stvari. Tako med drugim iz starih cerad tovornjakov delajo torbe, nahrbtnike in nakupovalne vrečke, iz starega papirja ali tekstila pa razna poslovna darila. Poleg tega društvo vodi tudi izobraževalne delavnice in svetovanje na temo recikliranja.

Kot je napovedala, bodo z Molom kmalu spet sodelovali pri kakšnem podobnem projekt, kot je CHAIRity.