c S

V mesecu varne rabe interneta vrsta aktivnosti po Sloveniji

01.02.2018 08:33 Ljubljana, 01. februarja (STA) - V februarju kot mesecu varne rabe interneta bo po vsej Sloveniji potekala vrsta aktivnosti, katerih cilj je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Osrednja točka dogajanja bo dan varne rabe interneta, ta bo letos 6. februarja.

Dan varne rabe interneta 2018 bo potekal pod sloganom Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj, piše na spletni strani slovenske točke osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si.

Z aktivnostmi želijo še prav posebno pozornost nameniti temam spletnega ugleda in pretiranega objavljanja na družabnih omrežjih. Uporabnik namreč vsakič, ko objavi informacije na spletu, kjer jih lahko vidijo vsi, izgubi nekoliko svoje zasebnosti in dopolni svoj spletni ugled in digitalni odtis.

"Z deljenjem selfijev in ostalih informacij preko Facebooka, Viberja, Instagrama, Snapchata in drugih omrežij nimamo več nadzora nad tem, kdo vse jih bo videl ali delil naprej. Fotografije, ki krožijo na internetu, je skoraj nemogoče odstraniti, neprimerne objave imajo lahko posledice na različnih področjih, v družbi, v šoli, pri iskanju zaposlitve ipd.," so zapisali.

K izvajanju aktivnosti so posebej povabljene šole in druge organizacije, ki delajo z mladimi. Sodeč po podatkih s spletne strani https://safe.si/ bo v aktivnostih letos sodelovalo več kot 220 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz preko 200 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov.

Aktivnosti bodo izvajali v obliki učne ali razredne ure, tehniškega ali kulturnega dneva, delavnice, debate, posveta, srečanja ali kakršnekoli druge aktivnosti, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav.

Za izvajalce aktivnosti so pripravili vrsto gradiv, od kviza, plakatov in brošk do kratkih video nasvetov za otroke in najstnike. Na dan varne rabe interneta bodo organizirali tudi brezplačni izobraževalni seminar za šole, namenjen ravnateljem, pomočnikom ravnateljev, učiteljem, šolskim svetovalni delavcem in drugim.

Predavatelji na seminarju bodo postregli s pregledom najnovejših vsebinskih tveganj in pasti, s katerimi se uporabniki srečujejo pri uporabi internetnih tehnologij v šoli, pa tudi izven nje, in z možnimi oblikami preventive. Pomemben poudarek bodo dali tudi vplivu medijev na mlade, predvsem z vidika tveganih vedenj, ki jih spodbujajo.

Več kot 100 držav s celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Ta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE, v katerem delujejo nacionalni točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT-tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.