c S

V celjskem muzeju novejše zgodovine razstava Zabavna matematika

31.01.2018 13:07 Celje, 31. januarja (STA) - Muzej novejše zgodovine Celje je opoldne v svojem otroškem muzeju Hermanov brlog odprl gostujočo razstavo Zabavna matematika, ki so jo zasnovali v nemškem muzeju Mathematikum. Razstava bo odprta do 7. marca. Ves čas jo bo spremljal pester program, ki so ga skupaj s kustosi muzeja oblikovali učitelji in dijaki Gimnazije Celje - Center.

Gre za prvo gostovanje slovite mobilne zbirke Mini-Mathematikum v Sloveniji.

Muzej Mathematikum je pred dobrim desetletjem v nemškem mestu Gissen ustanovil profesor matematike na Univerzi v Frankfurtu Gerhard Beutelsbacher. Namen ustanovitve muzeja je bil pomen te znanosti in zgodnjega razvoja matematične pismenosti predstaviti kot enega od temeljnih dejavnikov svetle prihodnosti družbe, ki s sunkovitim napredkom na področju digitalizacije, tehnike in znanosti od človeštva terja dobro pripravljenost na izzive in poklice prihodnosti, so sporočili iz celjskega muzeja novejše zgodovine.

Gostujoča razstava najmlajšim približuje matematiko na zabaven, igriv in interaktiven način, "se pa lahko na razstavi igramo tudi odrasli", je za STA povedal direktor Muzeja novejše zgodovine Celje Tone Kregar. Razstava prinaša vrsto eksponatov, učnih pripomočkov in igralnih kotičkov, kjer se lahko otroci igraje spoznavajo z nekaterimi matematičnimi zakonitostmi in osnovami matematike.

V času odprtja razstave pripravljajo pester program za predšolske otroke in osnovnošolce, izobraževanja za vzgojitelje in učitelje ter počitniške delavnice. Program so skupaj s kustosi muzeja oblikovali učitelji in dijaki tretjega letnika programa predšolska vzgoja Gimnazije Celje - Center, ki je razstavo po Kregarjevih besedah tudi pripeljala v Celje.