c S

Svet za študentska vprašanja za dodatne informacije glede možnih posledic avtonomije ŠOS

31.01.2018 08:14 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Svet vlade za študentska vprašanja je na današnji seji obravnaval predlog novele zakona o skupnosti študentov. Sprejet je bil sklep, da se v okviru delovne skupine pridobijo dodatne informacije od ministrstev za finance ter za javno upravo glede vseh posledic opredelitve krovne študentske organizacije in njenih entitet kot oseb javnega prava.

Predlog novele zakona o skupnosti študentov, ki je bil decembra 2016 z različnimi deležniki sicer usklajen na delovni skupini, je bil za nekatera ministrstva še vedno nesprejemljiv. Zato je študentska stran na današnji seji po navedbah predsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Aleksandra Sprema pričakovala odgovore ministrstev glede možnih posledic v smislu delovanja, predvsem pa v smislu avtonomije študentskega organiziranja.

"Gre nenazadnje za skupnost študentov, ki je mnogo starejša od samega zakona. Sami smo tudi predstavili naše pomisleke, podkrepljene s pravnim mnenjem," je po seji dejal za STA. ŠOS sicer že dalj časa sodeluje v delovni skupini za pripravo predloga omenjene zakonske novele, ki ureja delovanje študentske skupnosti.

Ob splošnem strinjanju vseh deležnikov, da se v zakon izrecno zapiše, da je ŠOS podvržen določenim področnim zakonom s poudarkom na transparentnosti, nadzoru in avtonomiji študentskega organiziranja, pa je po besedah Sprema prišlo do težave pri definiranju pravne subjektivitete.

Poudaril je, da od ministrstev niso prejeli potrebnih informacij, kaj bi za študentske organizacije in študentske klube pomenilo, če bi v zakon zapisali, da so te osebe javnega prava. "Kljub temu so nekateri člani delovne skupine vztrajali pri neargumentiranem zapisu tega v zakon, kar je privedlo do tega, da smo morali to tematiko reševati na ravni sveta," pojasnjuje Spremo.

Tako so danes soglašali, da se v okviru delovne skupine pridobijo dodatne informacije od pristojnih ministrstev. "Sicer menimo, da bi morali to storiti že nekaj časa nazaj, vendar vseeno pozdravljamo ta prizadevanja, s katerimi se bomo lažje odločali o določilih sprememb zakona," je pojasnil Spremo in dodal, da naj bi se po tem ponovno sestali na svetu za študentska vprašanja.

Tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport si bodo prizadevali, da se "zadeve" čim prej uredijo, so za STA povedali na ministrstvu.