c S

Odbor za izobraževanje zavrnil predlog SDS za 100-odstotno financiranje zasebnih osnovnih šol

30.01.2018 16:24 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Odbor DZ za izobraževanje je danes zavrnil oba člena predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero je želela SDS določiti 100-odstotno financiranje javnih programov v zasebnih osnovnih šolah in s tem uresničiti odločbo ustavnega sodišča. S tem se je zakonodajni postopek za novelo končal že na odboru.

Kot je uvodoma povedala poslanka SDS Jelka Godec, novelo predlagajo, ker odločba ustavnega sodišča, s katero je to konec leta 2014 določilo, da mora država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financirati v celoti, po več kot treh letih in štirih poskusih še vedno ni uresničena. "Morali bi biti toliko odgovorni, da sledimo odločbi ustavnega sodišča. Predvsem to pričakujemo od koalicije," je dejala in dodala, da ne razume "tega zavlačevanja z odpravo neustavnosti".

Vlada po besedah državne sekretarke na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Andreje Barle Lakota novele ne podpira, saj da ne ureja celovito področja zasebnih osnovnih šol ter razmerja med njimi in javnimi šolami.

Zakonodajno-pravna služba DZ je ocenila, da novela ustrezno sledi odločbi ustavnega sodišča in odpravlja neustavnost zakona.

Bojana Muršič (SD) je pritrdila stališču Godčeve, da je treba odločbe ustavnega sodišča spoštovati, a slednje po njenih besedah zakonodajalcu tudi ne odreka možnosti, da namesto uresničitve odločbe spremeni ustavo. Spremembo ustave so med drugim predlagali tudi poslanci SD, kar se Muršičevi zdi tudi edina prava pot za ureditev tega vprašanja.

Tomaž Lisec (SDS) je napovedal, da bo koalicija glasovala proti ustavnemu redu, če bo glasovala proti zakonu, na kar se je odzval Saša Tabaković (SMC)." Uresničitev odločbe ustavnega sodišča je z novelo želela zagotoviti tudi vlada, a novela ni bila sprejeta, ker za to ni bilo politične volje, med drugim niti v SDS. In zdaj naj bi poslušali litanije o spoštovanju prava," je dejal poslanec in dodal, da delnih rešitev ne more podpreti.

"Predloga nismo podprli, ker ni sledil odločbi ustavnega sodišča," mu je odgovorila Godčeva. Spomnila je, da se je proti vladni noveli, kot je bila oblikovana po sprejetem dopolnilu DeSUS, izrekla tudi zakonodajno-pravna služba DZ, ki je opozorila, da bi lahko bila neustavna.

V Levici se po besedah Mihe Kordiša s predlogom SDS ne strinjajo. "Pravilna in pravična pot bi bila kvečjemu v nasprotni smeri - najprej bi bilo treba razmejiti med javnim in zasebnim, javni denar pa naj financira javne šole," je dejal.

"Edina prava pot je, da se zasebne osnovne šole financira tako, kot je zapisalo ustavno sodišče, in pa ta, da smo v državi vsi enaki, ko gre za osnovno šolanje," mu je odgovorila Iva Dimic (NSi). Po njenem bi bil denar v vsakem primeru namenjen otrokom, "vprašanje je le, koliko ste ga pripravljeni razdeliti med drugače misleče".