c S

Danes nov krog pogajanja s šolskim sindikatom Sviz

30.01.2018 08:29 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja, ki so napovedali stavke, v tem tednu nadaljujejo pogajanja. Danes popoldne se bodo vladni pogajalci sestali s predstavniki sindikata Sviz, ki je stavko napovedal za 14. februar. Do zdaj so se sestali dvakrat, Sviz pa je minuli teden prošnjo za čim prejšnje srečanje naslovil tudi na premiera.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarjajo, da gre za stavkovne zahteve več kot 47.000 zaposlenih strokovnih delavcev z vseh ravni izobraževanja, od vrtcev do univerze.

Zahtevajo ustreznejše vrednotenje izobraževalnega dela. Kot opozarjajo, plače v vzgoji in izobraževanju zaostajajo za plačami na primerljivih delovnih mestih v javnem sektorju z enako izobrazbo. Razmerja med zdravniki oz. zdravniki specialisti in (visokošolskimi) učitelji pa natančno določa že aneks h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje iz leta 2002. Prav tako zahtevajo ustrezno ovrednotenje razredniškega dela ter regres v višini 1200 evrov za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.

Za dogovor, ki bi preprečil stavko, imajo še približno dva tedna. A bodo v tem času vladne pogajalce zaposlovala tudi pogajanja z drugimi sindikati. S skupino sindikatov iz pogajalske skupine pod vodstvom Jakoba Počivavška, ki so prejšnji teden že organizirali stavko in protestni shod, se bodo prvič po stavki sestali v sredo.

Po uvodnih sestankih s predstavitvijo stavkovnih zahtev v prejšnjem tednu pa vlado čaka tudi nadaljevanje pogovorov s predstavniki sindikatov policistov ter ločeno s sindikatoma zaposlenih v zdravstveni negi in socialnem varstvu. Prvi so stavko napovedali za 12. februar, drugi za 13. februar.