c S

Koprivnikar in sindikalista srečanje ocenili kot konstruktivno

29.01.2018 07:51 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Minister za javno upravo Boris Koprivnikar in predsednika sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva, Jelka Mlakar in Zvonko Vukadinovič, so današnje srečanje ocenili kot konstruktivno. Sindikalista sta za v prihodnje previdno optimistična, napoved stavke pa ostaja. Ponovno se bodo srečali čez teden dni.

Koprivnikar je v izjavi medijem po srečanju pojasnil, da so danes naredili pomemben korak naprej. "Pogledali smo vse zahteve in jih natančno razumeli z obeh strani. Mislim, da so bila pogajanja zelo konstruktivna, dogovorili pa smo se tudi, katere specifične stavkovne zahteve se bodo reševale neposredno v dogovoru z ministrstvom za zdravje in ministrstvom, pristojnim za socialo. Katere stavkovne zahteve so priporočila, pri katerih želimo spremeniti prakso, ki se nam dogaja tako na področju zdravstva kot sociale, in katere so tiste, ki jih bo treba dejansko izpogajati, spremeniti uvrstitve," je dejal.

Ponovno se bodo srečali v petek, do takrat pa bo "vladna stran pripravila konkretne predloge na tiste zahteve, ki jih sedaj bolje razumemo", je povedal Koprivnikar. Sicer pa trdi, da sploh ne razmišlja o preprečitvi stavke, ki sta jo sindikata napovedala za 13. februar, ampak o tem, "ali imam argumente, da sedanji plačni sistem in razmerja znotraj njega lahko izboljšamo".

"O številkah, koliko milijonov evrov bomo komu dali, se ne pogovarjamo, saj je to brezpredmetno. Mi se pogovarjamo o argumentih in ko bomo z vsemi pogajalskimi skupinami ugotovili, kako primerljivo v okviru enotnega plačnega sistema urediti temeljne težave, s katerimi se soočamo, bomo videli, kakšna je številka in če jo zmoremo," je dejal. Sicer pa Koprivnikar vztraja, da je stavka nepotrebna in samo jemlje čas za konstruktiven dogovor.

Mlakarjeva pa je dejala, da so danes predstavili svoje stavkovne zahteve in jih podrobno obrazložili. Tako do prihodnjega tedna pričakuje protipredlog, bi si pa želela pogostejše sestajanje glede na to, da se datum, za katerega so napovedali stavko, bliža. Je pa poudarila, da jo lahko pred tem odpovejo, če bodo zaznali, da se stvari premikajo v pravo smer.

"Če bo vladna stran pokazala pripravljenost za dogovarjanje in prihodnji teden prišla pred nas s sprejemljivim pogajalskim izhodiščem za pogajanje o vseh stavkovnih zahtevah, potem obstaja možnost, da prekličemo dvourno opozorilno stavko," je dodala.

"Kar se kadrovskih normativov tiče, imam sedaj prvič imamo občutek, da so nas dejansko vzeli resno," pravi Mlakarjeva. Že prihodnji teden naj bi se namreč sestala delovna skupina na tem področju. A je previdno optimistična, saj ne bo pristala na to, da bi delovna skupina nastala le za to, da se nič ne zgodi.

Sicer pa Mlakarjeva trdi, da stavka mora biti plačana, saj jo utemeljujejo tako na kršitvah kolektivnih pogodb in kot tudi na neizpolnjenih stavkovnih sporazumih. Po njenih besedah ne bodo odstopili od zahtevo po dvigu plač in odpravi anomalij, anomalij pri dodatkih za dementne in za delo s citostatitki.

Vukadinovič pa je dodal, da tudi sam ocenjuje, da je stavka nepotrebna. "Izkušnje pa kažejo, da brez stavke nismo uspeli doseči cel kup interesnih rezultatov, ki so bili potem udejanjeni," je pripomnil.

Tudi sicer ugotavlja, da bi se strinjal s tem, kar je minister povedal v javnosti, a ob tem opozoril, da se Koprivnikar ne strinja z dvigom plač tudi v primerljivosti z zdravniki. Opozoril je, da bodo vztrajali pri zahtevah glede dodatkov za težke delovne pogoje, saj mnogi zaradi oblik dela, ki jih imajo, tudi denimo ne morejo več usklajevati družinskega in poklicnega življenja.