c S

Po mnenju vlade stavka javnega sektorja neupravičena

24.01.2018 13:42 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Vlada je ponovila oceno, da današnja stavka, kakor tudi vse napovedane stavke sindikatov javnega sektorja, niso upravičene. Masa za plače v javnem sektorju se je v zadnjih dveh letih povečala za več kot deset odstotkov, povprečna plača se je dvignila za sedem odstotkov, so navedli v uradu vlade za komuiniciranje. Ostaja pa vlada zavezana dialogu.

Na vladni strani so poudarili, da plače v javnem sektorju že četrto leto zapored rastejo hitreje kot v zasebnem sektorju in so javni uslužbenci deležni gospodarske rasti.

Uresničitev vseh stavkovnih zahtev sindikatov, ki so v skupni oceni finančno ovrednotene na 990 milijonov evrov, absolutno presega javno-finančne zmožnosti države, so v sporočilu za javnost opozorili v uradu vlade za komuniciranje (Ukom). O realnih možnostih in možnih rešitvah se vlada po njihovih navedbah že ves čas odgovorno in premišljeno, predvsem pa z vsebinskimi predlogi in z mislijo na prihodnost države in državljank in državljanov, pogovarja s sindikati za pogajalsko mizo in takšnemu dialogu ostaja zavezana tudi v prihodnje.

Kljub temu, da so bile stavke napovedane, ko je sam pogajalski proces med vladno in sindikalno stranjo potekal, "se je vlada na stavkovne zahteve nemudoma odzvala z imenovanjem posebne vladne pogajalske skupine ter vsebinskimi vladnimi izhodišči". "Svojo zavezanost dialogu pa je izkazala tudi s tem, da se je, kljub nespornim težavam, ki jih takšen način prinaša, pripravljena s sindikati pogajati tako, kot oni želijo (skupaj ali ločeno), vse z namenom, da se do rešitev pride za pogajalsko mizo," so ponovili in spomnili, da je vlada z namenom učinkovitega pogajalskega procesa želela skupna pogajanja z vsemi sindikati.

Zahtev sindikatov namreč ne bo moč uresničiti, dokler za skupno mizo ne bodo vsi potrdili enotnih krovnih kolektivnih pogodb in morebitnih zakonskih sprememb, so opozorili v Ukomu. Zaradi vztrajanja nekaterih sindikatov pri ločenih pogajanjih pa imajo ta trenutek več ločenih pogajalskih skupin, kar nedvomno zavleče tudi celoten pogajalski proces.

Obenem gre po vladni oceni pri vseh napovedanih stavkah za interesne stavke, ne pa za stavke za izpolnitev pravic, ki so zaposlenim kršene, oz. zavez, ki jih delodajalec ne izpolnjuje. Iz tega po njihovem prepričanju izhaja, da zakonske osnove za plačilo stavke ni.

"Vlada absolutno ostaja, kot doslej, zavezana dialogu, ki je bil in bo odgovoren in premišljen, v prvi vrsti pa osredotočena na kakovosten javni servis za državljane in v dobrobit države. Pogajalski proces bo tekel za pogajalsko mizo, saj so vprašanja zelo zahtevna in se jih ne da reševati na ulici, ampak zgolj v konstruktivnem vsebinskem pogovoru med obema stranema," so še zapisali. Vsekakor pa vlada po njihovih navedbah kljub temu, da "smo po prepričanju mnogih že v predvolilnem obdobju, ne pristaja na sprejemanje zavez, ki bi bile kakorkoli škodljive za državo in državljane".

Danes stavkajo zaposleni v več delih javnega sektorja. Na protestnem shodu, ki je v podporo današnji stavki potekal pred vladnim poslopjem, pa se je po sindikalnih ocenah zbralo nekaj tisoč ljudi.