c S

Na univerzah zaradi stavke odpadejo nekatera predavanja in izpiti

24.01.2018 07:27 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Zaradi sredine stavke dela javnega sektorja, ki se ji pridružujejo tudi univerze, bodo na fakultetah odpadli nekatera predavanja in izpiti. Za študente ponekod ne bo uradnih in govorilnih ur. Zaposleni z ljubljanske, mariborske ter primorske univerze se bodo udeležili shoda pred vlado, pred tem organizirajo še zbor pred ljubljansko univerzo.

Stavko podpirajo tudi vodstva univerz

Sredino stavko, ki sta jo na univerzah organizirala Visokošolski sindikat Slovenije in Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, podpirajo tudi vodstva ljubljanske in mariborske univerze ter Univerze na Primorskem. V vodstvih so v dopisih pred stavko poudarili pravico do stavke.

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je v dopisu, ki so ga objavili tudi na spletnih straneh fakultet, izpostavil podporo vsem skupnim zahtevam sindikatov po urejanju plačnih anomalij in sprostitvi varčevalnih ukrepov. Omenil je tudi zahtevo, da država spoštuje avtonomijo univerz.

V dopisu, pod katerim je podpisan tudi prorektor s pooblastili rektorja mariborske univerze Žan Jan Oplotnik, so med drugim poudarili, da delo na univerzi ni ustrezno ovrednoteno in da na perečo problematiko opozarjajo že več let. Tudi po mnenju rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča se mora država zavedati, da je njeno preživetje odvisno od odličnosti znanosti in visokega šolstva, zato mora ustrezno ovrednotiti delo, ki ga opravljajo na univerzah.

Zbor zaposlenih na univerzah najprej pred rektoratom ljubljanske univerze

Stavka bo potekala na delovnem mestu stavkajočih in z udeležbo na zborih delavcev na ravni univerz in fakultet, akademskih zborih, sestankih oddelkov oz. kateder.

Zaposleni na univerzah se bodo v sredo udeležili skupnega shoda javnega sektorja pred vlado. Iz Maribora in Kopra je za zaposlene organiziran tudi avtobusni prevoz v Ljubljano. Že nekaj po 11. uri se bodo najprej zbrali na ploščadi pred sedežem rektorata ljubljanske univerze na Kongresnem trgu, kjer jih bodo nagovorili predstavniki sindikata in tudi rektor ljubljanske univerze. Nato pa se bodo skupaj odpravili pred vladno poslopje.

Odpadli bodo nekateri izpiti in predavanja

Na fakultetah ljubljanske univerze sicer te dni poteka izpitno obdobje, tako da predavanj v tem času ni. Bodo pa zaradi stavke odpadli nekateri izpiti, o čemer profesorji odločajo samostojno. Na fakultetah mariborske univerze se izpitno obdobje še ni začelo in ta teden še potekajo predavanja, zaradi stavke pa bodo v sredo nekatera odpadla.

Na dan stavke na več fakultetah v referatih ne bo uradnih ur za študente, pri nekaterih profesorjih bodo odpadle govorilne ure, zaprtih bo tudi več fakultetnih knjižnic. Prav tako bo zaprta Univerzitetna knjižnica v Mariboru, čitalnica bo kljub stavki odprta.

Stavkale bodo tudi servisne in pisarniške službe v nekaterih študentskih domovih. Kot so zapisali na posameznih fakultetah, so stavko podprli tudi študentje, ki napovedujejo udeležbo na shodu.