c S

V DZ odprli razstavo izdelkov otrok, nastalih v okviru projekta Mednarodni dan strpnosti - dan za strpnost in prijateljstvo

22.01.2018 13:16 Ljubljana, 22. januarja (STA) - V DZ so odprli razstavo likovnih in pisnih izdelkov otrok, ki so nastali v okviru projekta Mednarodni dan strpnosti - dan za strpnost in prijateljstvo pod okriljem Izobraževalnega centra Eksena. Zbrane je nagovoril predsednik DZ Milan Brglez in dejal, da bo tudi slovenska politika v časih, ki so pred njo, potrebovala veliko strpnosti.

Brglez je povedal, da ga veseli, da je častni pokrovitelj tovrstnih projektov in da je pomembno, da sporočila o prijateljstvu in strpnosti dosežejo ne samo politiko, ampak vse Slovence. Predvsem politika bo strpnost, ki je osrednje sporočilo današnje razstave, potrebovala v časih, ki so pred njo, je dejal. Odprtja razstave se je udeležila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Mladi iz 94 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol so v okviru pouka namreč izvedli delavnice, na katerih so na temo prekrita nestrpnost, ignoriranje in izključevanje zapisali ali narisali svoje izkušnje z nestrpnostjo. Namen projekta je bila promocija mednarodnega dneva strpnosti, ki sicer poteka 16. novembra.

Direktorica urada za razvoj in kakovost izobraževanja na ministrstvu za izobraževanje Stanka Lunder Verlič je povedala, da se "razstava v slovenski prostor vključuje v času, ko v Evropo in Slovenijo z željo po boljšem življenju prihaja večje število migrantov in prosilcev za mednarodno zaščito". "Hkrati pa sovpada z obdobjem, ko ministrstvo za izobraževanje intenzivneje poudarja pomembnost zagotovitve spodbudnega učnega okolja v luči strpnosti, spoštovanja drugačnosti in omogočanje razvoja ter čim večje ustvarjalnosti," je dejala Lunder Verličeva.

V okviru projekta za promocijo strpnosti pa Izobraževalni center Eksena izvaja tudi "turnejo strpnosti", s katero poudarjajo pomen strpnosti med najvišjimi predstavniki državnih institucij, lokalnih skupnosti, nevladnih organizacij, gospodarstva, športa ter medijev.

Izobraževalni center Eksena je zasebna in samostojna izobraževalna ustanova, ki skozi svoje dejavnosti uresničuje svoje človekoljubno poslanstvo - negovanje kulture strpnosti in sožitja. V ta namen nudijo razna neformalna izobraževanja in svetovanja na področju odnosov, osebnostnega razvoja in strpnosti, ki posamezniku omogočajo, da postane odgovoren in opravlja svoje obveznosti ter ščiti svoje pravice in pravice drugih. Izhodišče poslanstva centra Eksena so človekoljubne univerzalne listine Združenih narodov - Splošna deklaracija človekovih pravic, Deklaracija o otrokovih pravicah in Deklaracija o načelih strpnosti, je zapisano na spletni strani Izobraževalnega centra Eksena.