c S

Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor podpisalo osem sindikatov

22.01.2018 07:58 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Vladna pogajalska skupina je s sindikati javnega sektorja, ki so napovedali stavko, pred približno uro sedla za skupno mizo, da bi se dogovorili o tem, kako se bodo v nadaljevanju pogajali. Še pred tem je potekal podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor. Očitno pa za njegovo uveljavitev podpisnikov ni dovolj.

Z aneksom h kolektivni pogodbi za javni sektor bi na krovni ravni sklenili pogajanja o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom. A je predlog, ki jim ga je v podpis ponudila vlada, očitno za večino sindikatov nesprejemljiv, saj je k podpisu pristopilo le osem od 42 reprezentativnih sindikatov.

Kvorum večine sindikatov torej ni dosežen. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je po podpisu dejal, da tudi glede doseganja drugega možnega kvoruma, doslej uporabljenega le v enem primeru, ni preveč optimističen.

Po drugem kvorumu bi morali podpisniki skupaj zastopati vsaj 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti. Po ministrovih besedah lahko to ugotovijo le tako, da sindikate pozovejo, da jim pošljejo podpisane izjave, in nato preštejejo, ali zastopajo zadostno število javnih uslužbencev v vsaj štirih dejavnostih.

Koprivnikar pravi, da je glede na to, da so v usklajevanja vložili ogromno energije, nezadovoljen, da jim za tiste nad 26. plačnim razredom pogovorov o odpravi anomalij ni uspelo skleniti. Predvsem pa je nezadovoljen, ker zaposleni na delovnih mestih, kjer bi popravili uvrstitve, ne bodo deležni plač, za katere so se že dogovorili, vključno s poračunom od 1. oktobra.

Generalni sekretar Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Bojan Hribar je pojasnil, da so se sindikati konfederacije večinsko odločili za podpis. K podpisu bi po njegovi oceni pristopila tudi preostala dva sindikata iz njihove pogajalske skupine, če bi vladna stran na zadnjih pogajanjih na ravni dejavnosti pokazala malo več fleksibilnosti.

Kot je dejal, je zamujena priložnost, da bi v tem trenutku prišlo do realizacije ne le dviga orientacijskih delovnih mest, ki jih določa aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, ampak tudi v sedmih kolektivnih pogodbah dejavnosti, pri katerih je prišlo do parafiranja.

"Ker ta aneks ne bo začel veljati, tudi tista dogovorjena povečanja plač delovnih mest nad 26. plačnim razredom ne bodo stopila v veljavo," je dejal.

Uveljavitev aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor bi namreč omogočila podpis aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti. Skupaj pa je vlada za odpravo anomalij nad 26. plačnim razredom predvidela 8,4 milijona evrov.