c S

Vladni in sindikalni pogajalci znova za skupno mizo, stavka vse bliže

22.01.2018 09:27 Ljubljana, 22. januarja (STA) - Vladna pogajalska skupina bo s sindikati javnega sektorja, ki so za sredo napovedali stavko, danes nadaljevala v petek začeta pogajanja. Ker so se na prvem sestanku ustavili že pri vprašanju o konceptu pogajanj in ker sta do stavke ostala zgolj dva dneva, ni prav verjetno, da bi stavko še lahko kaj preprečilo.

Po valu stavkovnih napovedi v javnem sektorju so v petek za skupno mizo prvič sedli predstavniki vlade in vseh sindikatov, ki so postavili stavkovne zahteve. Več kot dve uri so porabili za pogovor o tem, kako se sploh pogajati. Nato je pet sindikatov, ki stavke napovedujejo za februar in vztrajajo pri ločenih pogajanjih, sestanek zapustilo.

Vladna stran je v nadaljevanju skupino sindikatov, ki so stavko napovedali za 24. januar, začela vsebinske pogovore. Lotili so se vprašanja odprave plačnih anomalij. Kot je povedal vodja koordinacije stavkovnih odborov Jakob Počivavšek, je vladna stran prišla z nekoliko dopolnjenimi izhodišči od tistih, ki jih je sindikalni strani posredovala aprila lani in se nanašajo le na primerjave z zdravniki. Njihove zahteve pri odpravi anomalij pa so bistveno širše.

Po njegovih besedah vladni predlog vsekakor ni takšen, da bi lahko pripeljal do rezultata. Ali je zbližanje možno, pa je preuranjeno govoriti. Ker za pogajanja ostajata le še dva delovna dneva, pa je veliko vprašanje, ali je možno priti do dogovora, ki bi stavko preprečil, je dejal.

Sindikati na dan stavke pet čez poldne pred poslopjem vlade pripravljajo tudi protestni shod. Vlado opozarjajo, da je z ločenimi dogovori s posameznimi skupinami, v prvi vrsti zdravniki, posegla v enoten plačni sistem. Zahtevajo, da se znova vzpostavi ustrezna razmerja pri vrednotenju delovnih mest in se popravijo plače tudi drugim. Obenem pričakujejo, da se bodo odpravile tudi preostale plačne anomalije ter varčevalni ukrepi, uveljavljenih v času krize, vključno z osemodstotnim znižanjem plač po zakonu o uravnoteženju javnih financ iz leta 2012.