c S

Na okrogli mizi poziv mladim, naj poslušajo predvsem sebe

19.01.2018 15:22 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Gostje današnje okrogle mize Dijaške skupnosti Ljubljana z naslovom Nasveti za lajf, med njimi predsednik DZ Milan Brglez, so mlade pozvali, naj glede smeri izobraževanja in poklicnih želja poslušajo predvsem sebe. Sicer pa so mladi zlasti zaradi svojega poznavanja sodobnih tehnologij lahko starejšim tudi učitelji, so menili.

Z znanjem je mogoče pridobiti določeno neodvisnost, je dejal predsednik DZ Brglez. "Slovenija je danes toliko neodvisna, kot imajo ljudje znanja. To velja tudi za politike," je izpostavil.

Sicer pa opaža, da mladim danes vse pomeni tekmovanje. "Ni več sodelovanja, ni več kolektiva," je dejal.

Po besedah glasbenika Matevža Hama Šaleharja imajo mladi danes zaradi dostopa do velike količine informacij zagotovo prednost. Hkrati je opozoril, da je to lahko tudi slabost. "Če lahko vsako informacijo izbrskaš z enim klikom miške, izgubiš distanco in nehaš razmišljati. To pa ni dobra spodbuda za kreativnost, ki žene svet naprej," je povedal.

"Dejstvo je, da živimo v informacijsko-komunikacijski dobi, kjer mladi prednjačijo pred starejšimi," je dejala direktorica podjetja Mediana Janja Božič Marolt. Toda v šole bi morali po njenem mnenju uvesti vzgojo o družbenih medijih, saj dostopnost do številnih informacij privede do tega, da mladi ne znajo več razmišljati, se je strinjala.

Prav tako je pomembna finančna pismenost, ki v Sloveniji ni najboljša, je izpostavil odgovorni urednik revije Moje finance Matjaž Nidorfer. Pri reviji so zato o tem začeli izobraževati učitelje, ki zdaj po šolah vodijo krožke s to vsebino.

Brglez je ob vprašanju o znižanju starosti za volilno pravico na 16 let dejal, da se nekateri res zavzemajo za to, vendar pa teh prizadevanj ni tudi na strani mlajših. Po njegovih besedah se poleg tega pojavlja strah, da bi starejši manipulirali z mladimi, da jim torej ne bi dovolili izraziti njihove lastne volje, ampak bi jim vsiljevali svojo.

Maroltova je pri tem dejala, da sicer res imamo demokracijo, vendar "nismo zreli zanjo". Skupaj z Brglezom in Šaleharjem je v šali menila, da bi bilo treba tako za volivce kot za kandidate na volitvah uvesti sprejemne izpite.

Dijaška skupnost Ljubljana v sklopu dogodkov Priložnost za prihodnost organizira okrogle mize in delavnice, namenjene dijakom iz ljubljanskih srednjih šol in gimnazij. Rdeča nit aktivnosti je opremiti dijake z znanji in sposobnostmi, ki niso del učnih načrtov na šolah. Organizirali so že delavnici finančnega opismenjevanja in javnega nastopanja, tokrat pa so se odločili za okroglo mizo, na kateri bi dijaki dobili koristne nasvete že uveljavljenih predstavnikov z različnih področij.