c S

Z evropsko komisarko o pomenu digitalne preobrazbe

19.01.2018 07:52 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Za digitalno preobrazbo je treba med drugim prilagoditi zakonodajo in izobraževanje ter doseči, da bodo ljudje digitalne tehnologije sprejemali kot možnost za izboljšanje kakovosti življenja in poslovanja, so danes v Ljubljani ugotavljali v pogovoru z evropsko komisarko Marijo Gabriel in ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem.

"Digitalizacije ne bomo mogli izvesti, če državljani ne bodo imeli zaupanja. Za to pa je pomembno zagotoviti varnost, med drugim osebnih podatkov," je na dogodku, Dialogu z državljani, ki jih pripravlja Evropska komisija, na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko dejala evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Gabrielova, ki se danes mudi na obisku v Ljubljani.

Tudi starejšim, ne le mladim, je treba dati priložnost, da pridobijo ustrezne kompetence in znanja za uporabo teh tehnologij, je dejala in dodala, da je potrebnih več konkretnih programov, morda tudi z večjo podporo evropskega socialnega sklada.

Glede uporabe družbenih omrežij je dejala, da so se te platforme izkazale kot dobre pri spodbujanju razvoja, da pa je pomembno zagotoviti, da bodo lahko državljani med seboj komunicirali zasebno.

Minister Koprivnikar je poudaril, da se ljudi ne sme siliti v digitalizacijo, ampak jo je treba predstaviti kot dodatno možnost, ki omogoča boljšo kakovost življenja in boljše poslovne priložnosti. "Tehnologija mora služiti ljudem, ne obratno," je dejal.

Ocenil je, da je v Sloveniji odlična infrastruktura, da pa je treba najti praktične rešitve in vsebine, da bodo ljudje to infrastrukturo uporabljali. Tudi z vidika varnosti je pomembno, da se ljudje naučijo tehnologijo uporabljati in se zavedajo, da so npr. spletna družbena omrežja javni prostor.

O lažnih novicah (angl. fake news) Gabirelova pravi, da niso nekaj novega, da pa je nova hitrost njihovega širjenja in vpliv, ki ga imajo. Da bi na ravni EU oblikovali enotno opredelitev lažnih novic, je komisarka izvedla javno razpravo o tem, in sicer s ciljem, da bi državljani dobili orodja za njihovo prepoznavanje.

Koprivnikar je dejal, da je treba razumeti, da je internet javni prostor, v katerem je treba pustiti demokratičnost izražanja, "tudi če nas moti in je zavajajoča". Je pa to, če je neka lažna novica lansirana s škodljivimi nameni, ravnanje, ki ga je treba preganjati, je dodal.

Evropa bo še naprej zagotavljala internetno nevtralnost, je poudarila komisarka, saj da je to "ena naših vrednot" in je za komisijo pomembno, da imajo ljudje dostop do vsebin brez diskriminacije.

Glede kriptovalut je Gabirelova dejala, da področje spremljajo, da pa je treba ostati previden in izvesti poglobljeno analizo, korak k čemur bo oblikovanje t.i. observatorija za kriptovalute s februarjem letos. Regulacija področja, preden ga podrobno ne analizirajo, ni predvidena.

Predstavniki slovenske digitalne koalicije so uvodoma predstavili prizadevanja Slovenije na področju digitalne preobrazbe; med drugim pripravljajo predlog za način spreminjanja zakonodaje in izobraževalnega sistema v članicah Unesca, da bi zagotovili potrebno prožnost sistemov, varnost in spodbujali inovacije.

Gabrielova je v Koprivnikarjevem spremstvu obiskala tudi BTC, kjer vzpostavljajo številne platforme, ki temeljijo na učinkovitem upravljanju podatkov in družbi omogočajo vzpostavitev pametnega mesta prihodnosti BTC City. Koncept pametnega mesta omogoča optimizacijo poslovanja in razvoj novih dejavnosti podjetja in njegovih poslovnih partnerjev ter boljšo nakupovalno izkušnjo obiskovalcev. Med ključnimi je platforma za upravljanje mest in njihovega trajnostnega razvoja (Smart City Platform).

"Naše inovativno in pametno mesto BTC City Ljubljana je unikum v svetovnem merilu, saj omogoča hitra testiranja posameznih rešitev in takojšnje povratne informacije o uporabnosti in sprejemljivosti posameznih rešitev s strani uporabnikov," je gostji povedal izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja v BTC Julij Božič.