c S

Evropski poslanci podprli resolucijo o pobudi za zaposlovanje mladih

18.01.2018 15:07 Strasbourg, 18. januarja (STA) - Evropski parlament je sprejel nezakonodajno resolucijo slovenske poslanke Romane Tomc (EPP/SDS) o pobudi za zaposlovanje mladih. Kot je dejala Tomčeva, je pobuda eden najpomembnejših programov za zmanjševanje brezposelnosti mladih v EU, kljub nekaterim pomanjkljivostim pa so njegovi rezultati pozitivni.

Poslanci so države članice danes pozvali k boljšemu nadzoru in poročanju, saj je zaradi nezadostnih podatkov trenutno težko oceniti, v kolikšni meri sta pobuda za zaposlovanje mladih in jamstvo za mlade pomagala mladim najti trajno in kakovostno zaposlitev.

Med priporočili so še učinkovitejša strategija za vključitev nedejavnih in ranljivih mladih, izboljšanje kakovosti delovnih mest, dodatnega izobraževanja in pripravništva v okviru jamstva za mlade ter boljše ozaveščanje podjetij o programih zaposlovanja, ki so na voljo, so sporočili iz Strasbourga.

Tomčeva je izpostavila, da je pobuda za zaposlovanje mladih eden najpomembnejših programov za zmanjševanje brezposelnosti mladih v EU, čaka pa jih še veliko dela, da bo program v prihodnosti postal še bolj učinkovit. "EU namenja dovolj denarja za zaposlovanje mladih, a države članice so najbolj odgovorne za to, da ta denar resnično koristi mladim," je poudarila.

Delegacija poslancev odbora evropskega parlamenta za zaposlovanje je sicer lansko jesen obiskala Ljubljano, da bi preverila učinke pobude za zaposlovanje mladih v Sloveniji. Slovenija je v okviru pobude prejela 9,2 milijona evrov za zmanjševanje brezposelnosti v kohezijski regiji vzhodna Slovenija. Večina sredstev je bila namenjena programu Prvi izziv 2015.

Stopnja nezaposlenosti mladih v Sloveniji se od leta 2013, ko je bilo brezposelnih 21,3 odstotka mladih, stalno zmanjšuje. Septembra lani je bila stopnja brezposelnosti 11,9-odstotna, kar je nižje od povprečja v državah območja z evrom (18,6 odstotka), pa tudi od povprečja EU (16,6 odstotka).

Poslanec Igor Šoltes (Zeleni) je ocenil, da je politika spodbujanja zaposlovanja mladih izjemno pomembna. "Pomagali smo mnogim mladim v EU, odgovornost za reševanje problema zaposlovanja mladih pa je na državah članicah, torej kako učinkovito črpajo sredstva," je podobno kot Tomčeva poudaril Šoltes.

Franc Bogovič (EPP) je dodal, da je poročilo spodbudno, hkrati pa je ugotovljena velika povezava med šolskimi sistemi v državah na eni strani in brezposelnostjo na drugi. "Države, ki imajo vajeništvo, pripravništvo, kjer se povezujeta gospodarstvo in šolstvo, so države z najnižjo stopnjo brezposelnosti, je poudaril.

Nezakonodajno resolucijo je evropski parlament sprejel s 512 glasovi za, 50 proti in 63 vzdržanimi glasovi.