c S

Raziskovalci v Mariboru pomagajo reševati probleme obrtnikov in podjetnikov

18.01.2018 13:14 Maribor, 18. januarja (STA) - Obrtniki in podjetniki danes v Mariboru s pomočjo raziskovalcev iščejo rešitve za konkretne izzive, s katerimi se srečujejo pri svojem delu in razvoju. Srečanje okoli 20 obrtnikov in podjetnikov iz regije z znanstveniki in raziskovalci je drugo po lanskem v Ljubljani in tokrat poteka na mariborski strojni in elektrotehniški fakulteti.

Kot je povedal vodja odbora za znanost in tehnologijo pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS) Marko Lotrič, je glavni namen srečanja okrepiti sodelovanje med gospodarstvom in znanostjo ter odgovoriti na konkretne izzive, s katerimi se srečujejo podjetja in obrtniki. Tudi zato so se letos odločili ponoviti dogodek, ki je lani potekal na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani.

"Ne gre le za sodelovanje na področju strojništva in elektronike, ki danes spodbuja informatiko, pač pa tudi za druge panoge, od tekstila, celo kožarstva ali torbičarstva in podobno. Vsak dan se praktično srečujemo z vprašanji, kako nekaj narediti tako, da bodo naši izdelki dovolj kakovosti in konkurenčni na trgu, ki ga preplavljajo ponudba iz vsega sveta," je dejal predstavnik obrtnikov in podjetnikov.

Gre za zelo praktične probleme, od tega, kako zavariti dva materiala skupaj, kako se nek material obnaša v različnih razmerah, kako določene materiale obdelati, pa vse do bolj matematičnih problemov, kot je sestava določenih algoritmov in uporaba kakšnih zbranih podatkov v korist podjetnikov.

V Mariboru se je današnjega dogodka udeležilo nekaj več kot 20 obrtnikov in podjetnikov, Lotrič pa v tem vidi predvsem močno sporočilo obrtnikom, pa tudi odločevalcem, da bi v prihodnje poskrbeli za institucionalno ureditev povezovanja med gospodarstvom in znanostjo, ki bi tako lahko sodelovala skozi vse leto in ne le ob redkih tovrstnih priložnostih. Po njegovih izkušnjah so raziskovalci na fakultetah zelo odprti za tovrstna sodelovanja, potrebno je le urediti tako, da bo v prihodnje mogoče kar najhitreje najti pravega človeka za pravi odgovor.

Po besedah prodekana za raziskovalno dejavnost na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Marjana Mernika tudi na fakultetah dogodek vidijo kot nov način povezovanja obrtnikov in podjetnikov s centri znanja. Lani so že na celjskem obrtnem sejmu razpravljali o tem, kako bi tovrstno sodelovanje naredili lažje, zato so tudi z veseljem podprli današnje srečanje.

Tudi po njegovem mnenju bi bilo potrebno v prihodnje najti primerno obliko stalnega sodelovanja, da bi obrtniki in podjetniki lahko s svojimi problemi po rešitve vselej prihajali na fakultete. "Mi sicer že od nekdaj dajemo poudarek sodelovanju z industrijo. Nenazadnje smo zrasli prav iz potreb industrije, tudi velik del naših prihodkov prihaja iz sodelovanja z gospodarstvom, zato v tem vidimo obojestransko korist," je še dodal Mernik.