c S

Fakulteta za tehnologijo polimerov z vse večjo podporo gospodarstva

17.01.2018 11:53 Slovenj Gradec, 17. januarja (STA) - Vse od ustanovitve Fakultete za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca, prvotno visoke šole, njeni diplomanti brez težav najdejo zaposlitev, sodelovanje z gospodarstvom pa je eden od temeljev delovanja fakultete. Nazadnje se je soustanoviteljem ustanove pridružilo podjetje BSH Hišni aparati, ki s fakulteto sodeluje na več področjih.

Podjetje BSH Hišni aparati Nazarje, ki spadajo med deset največjih industrijskih podjetij v Sloveniji, zaposluje okoli 250 inženirjev in se s tem uvršča med pet največjih razvojnih centrov industrije v Sloveniji. Podjetje pri razvoju novih izdelkov vseskozi išče povezave z raziskovalnimi ustanovami doma in v tujini, med temi je tudi Fakulteta za tehnologijo polimerov, je na današnji novinarski konferenci fakultete v Slovenj Gradcu poudaril direktor družbe BSH Hišni aparati Nazarje Boštjan Gorjup, ki je tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

Podjetje že zaposluje pet diplomantov fakultete, od tega sta dva opravila redni program, trije so se izobraževali ob delu. "Z znanjem, ki so ga pridobili, dopolnjujejo obstoječe znanje strojnih in elektro inženirjev. Le tako lažje razvijamo male gospodinjske aparate, ki vsebujejo ogromno komponent iz polimerov," je poudaril Gorjup in glede sodelovanja pri raziskavah izpostavil predvsem hitro odzivnost fakultete kot majhne ustanove. Podjetje s fakulteto sodeluje tudi tako, da izmed zaposlenih zagotavlja dva predavatelja na fakulteti.

Sicer pa je po Gorjupovih besedah velika želja industrije, da bi šel izobraževalni proces v Sloveniji v smer več praktičnega pouka kot doslej. Tudi pri teh pobudah gospodarstvo sodeluje s fakulteto, je povedala direktorica fakultete Maja Mešl. Glede delovanja in usmeritve ustanove je izpostavila, da je sicer strateška odločitev fakultete, da ohrani majhnost, saj je to njena prednost, ki ji omogoča inovativne oblike poučevanja in projektno delo.

Za ustanovo, ki je edina za področje tehnologije polimerov v Sloveniji in je bila vzpostavljena leta 2006, je sicer po besedah Mešlove prelomno leto 2017. Po odobritvi pristojnih institucij se je iz visoke šole preimenovala v fakulteto, že drugo leto zapored je zapolnila vseh 40 prostih mest za redni študij in pridobila dodatna sredstva za izvajanje rednega študija, poleg tega je v tem šolskem letu na novo vpisala tudi 18 študentov na izrednem študiju.

V delovanje fakultete, ki zajema študijsko delo, raziskovano dejavnost in sodelovanje z industrijo, je uvedla več drugih novosti in predavanj, število podjetij, s katerimi sodeluje, pa se je povečalo na več kot sto, prihajajo pa iz zelo različnih panog, od avtomobilske do vojaške industrije.

Vodstvo fakultete je lani sprejelo tudi strategijo razvoja 2018-2024, ki predvideva zmerno rast. Kot je danes še poudaril dekan fakultete, priznani nemški strokovnjak za področje polimerov Thomas Wilhelm, je cilj fakultete postati mednarodno prepoznan center odličnosti. Ob tem je izpostavil pomen stalne nadgradnje opreme in predvsem uporabnost raziskovalnih aktivnosti.

Na fakulteti v aktualnem študijskem letu študira skupno 112 študentov, doslej pa je na fakulteti diplomiralo 79 študentov. Podatki fakultete kažejo, da je 96 odstotkov vseh diplomantov zaposlitev dobilo v šestih mesecih po diplomi.

Med študenti jih je 30 odstotkov s Koroške, ostalo iz nekaterih drugih regij, tem pomagajo tudi pri iskanju nastanitev, saj študentskega doma v Slovenj Gradcu ni. Se je pa, kot je poudarila Mešlova, glede na vse več študentov sam prebudil trg nastanitev v mestu, 20 študentov pa biva v mladinskem hotelu.