c S

Ministrica Makovec Brenčičeva: Želimo se pogajati, da do stavke ne bi prišlo

15.01.2018 07:48 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčičeva je po sestanku pri šolskem sindikatu Sviz napovedala, da se vlada želi pogajati, in sicer na način, da do stavke, ki jo je Sviz napovedal za 14. februar, ne bi prišlo. S pogajanji bi bilo po njenem mogoče začeti že konec prihodnjega tedna, če bo vlada v četrtek imenovala pogajalsko skupino.

Kot je v izjavi za javnost po sestanku zapisala Makovec Brenčičeva, mora zdaj ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi, v skladu z v četrtek sprejetimi vladnimi izhodišči pripraviti predloge in izhodišča za pogajanja ter jih posredovati ministrstvu za javno upravo. Na tej osnovi bodo nato oblikovali pogajalske skupine in začeli s pogajanji.

"Nadejamo se, da bo vlada prihodnji teden na seji odločala o imenovanju pogajalske skupine in o dinamiki pogajanj. V tem primeru bi bilo mogoče s pogajanji začeti že konec prihodnjega tedna," je zapisala.

Izobraževanje je sicer po njenih navedbah eno "od ključnih družbenih podstati in tisto področje, ki potrebuje ustrezno vrednotenje dela in strokovno opolnomočenje, za kar si bo vlada močno prizadevala".

Na pobudo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je namreč danes potekal sestanek med predstavniki sindikata in predstavniki vlade. Kot je po sestanku povedal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj, sta se sestanka z vladne strani udeležila Makovec Brenčičeva in minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Na sestanku so, kot je povedal, razjasnili, kakšen bo okvir pogajanj, vladni strani so predstavili tudi svoje zahteve. Z vladne strani jim danes ni bil ponujen noben protipredlog, "je pa jasno, da so pogovori stekli", je dejal Štrukelj.