c S

Visokošolski sindikat ne želi, da bi Sviz krojil usodo univerzitetnih delavk in delavcev

12.01.2018 08:05 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Visokošolski sindikat Slovenije vladi sporoča, da kot enakopravni podpisnik kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje ne soglaša, da se ministrstvo o njej pogaja le z enim od štirih podpisnikov. Za petek so namreč predvideni pogovori s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Sviz, ki je za 14. februar napovedal stavko, je sicer tisti, ki tokrat na pogajanja vabi vladno stran. Je pa minister za javno upravo Boris Koprivnikar danes napovedal udeležbo. Pogajanj naj bi se udeležila z ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič.

Kot so zapisali v Visokošolskem sindikatu Slovenije, se zavedajo zakonskih obveznosti, ki jih ima vlada ob napovedi stavke, a so opozorili, da stavkovne zahteve Sviza pomenijo spremembo kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje. Pri tem so izpostavili, da visoka reprezentativnost Sviza temelji na visokem številu članov v širši dejavnosti vzgoje in izobraževanja, ne pa na univerzah. Deloma je prisoten na univerzah v Mariboru in na Primorskem, na Univerzi v Ljubljani pa le z zanemarljivo majhnim številom članov, so navedli.

Dodali so, da ima že v trenutnem položaju Sviz kot šolski (ne pa tudi visokošolski) sindikat univerze dobesedno za talce, kar se po njihovih navedbah vedno znova pokaže tudi pri delitvah proračuna.

"Poteze Sviza, ko je svoj za univerzitetne delavke in delavce škodljivi predlog uradno posredoval na vlado, ne da bi druge podpisnike kolektivne pogodbe z njim sploh seznanil, ne želimo komentirati, vendar šest let po ustanovitvi Visokošolskega sindikata Slovenije ne bomo več pristajali na to, da bi sindikalni funkcionarji šolskega sindikata z enostranskimi dogovori krojili usodo univerzitetnih delavk in delavcev," so zapisali v visokošolskem sindikatu.

Namesto parcialnih pogajanj z eno od poklicnih skupin, "ki bodo še enkrat postavila pod vprašaj njeno kredibilnost", vladi predlagajo, da razmisli o podreditvi resornih pogajanj krovnim pogajanjem s sindikati javnega sektorja. Kot so izpostavili, je namreč le na teh pogajanjih dejansko možno odpravljanje anomalij, saj je možno spreminjati uvrstitve orientacijskih delovnih mest, ki so bistvo primerljivosti med skupinami.

Sicer pa vladi, če se je odločila za razgradnjo enotnega plačnega sistema, predlagajo, da razmisli o posebni kolektivni pogodbi za dejavnost visokega šolstva, ki bi upoštevala specifike te dejavnosti in njen družbeni pomen.

Visokošolski sindikat je sicer v sredo tudi uradno napovedal stavko za 24. januar. Pomembni zahtevi te stavke sta ohranitev enotnega plačnega sistema in zagotovitev sredstev za zvišanja plač, so še sporočili. Politiki vlade namreč očitajo, da je ta sistem s popuščanjem izbranim skupinam že destabilizirala in ga z oportunističnim krojenjem proračuna še naprej načrtno ruši.