c S

Zakon o izobraževanju odraslih naj bi prinesel stabilnejše financiranje tega področja

11.01.2018 14:57 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je za obravnavo na plenarni seji DZ pripravil predlog zakona o izobraževanju odraslih, ki naj bi med drugim zagotovil bolj stabilno financiranje organizacij, ki delujejo na tem področju, hkrati pa jih povezal v javno mrežo. Zakon podpirajo v vseh poslanskih skupinah.

Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Andreja Barle Lakota je na začetku obravnave povedala, da gre pri predlogu za povsem nov zakon, saj se je izkazalo, da je stari preveč splošen in da zato ne sledi več potrebam na tem področju. Zakon so pripravljali dolgo časa, področje pa po njeni oceni ureja veliko bolje, kot ga je urejal dozdajšnji zakon.

Med drugim predlog zakona ureja javni interes na področju izobraževanja odraslih in način njegovega uresničevanja. Po zakonu se izobraževanje odraslih izvaja na tri načine, in sicer preko programov osnovnih šol za odrasle, kjer se tudi pridobi stopnja izobrazbe, preko javnoveljavnih izobraževalnih programov za odrasle, kjer se stopnja izobrazbe ne pridobi, in preko neformalnih izobraževalnih programov za odrasle.

Program osnovne šole za odrasle lahko izvaja javna organizacija, ki jo ustanovi samoupravna lokalna skupnost ali več njih. Javnoveljavne izobraževalne programe za odrasle lahko izvaja pravna oseba javnega ali zasebnega prava, ustanovljena za izobraževanje odraslih. Izvajalci neformalnih izobraževalnih programov, ki se financirajo iz javnih sredstev, pa so lahko pravne in fizične osebe, ki so registrirane za opravljanje dejavnosti izobraževanja odraslih, ter pravne osebe, ki imajo dejavnost izobraževanja odraslih določeno v svojem temeljnem aktu.

Pri tem bo država v vseh treh primerih med drugim financirala stroške dela ter izdatke za blago in storitve.

Po oceni Jelke Godec (SDS) zakon zlasti dobro določa javno službo pri izobraževanju odraslih. "Na ta način bo veliko bolj jasno, kako delati s sredstvi, prav tako bo lažje načrtovati delo," je dejala. Trenutno je namreč ministrstvo po vsakem sprejetju proračuna izvedlo javni razpis, na katerega so se prijavili izvajalci izobraževanj za odrasle, zaradi česar so pogosto šele sredi leta izvedeli, katere programe bodo lahko izvajali v tekočem letu, je bilo slišati danes.

Iz istega razloga je zakon pozdravila Ljudmila Novak (NSi). Velikokrat je bilo slišati pripombe, da je izobraževanje odraslih težko organizirati, saj da je financiranje nezanesljivo in negotovo, zato je prav, da se uredi tudi to, je dejala.

Tudi za Vesno Vervega (SMC) je ključno, da zakon prinaša stabilno in dolgoročno financiranje izobraževanja odraslih, pomembno po njenem pa tudi je, da določa javno službo na tem področju in mrežo ustanov, ki jo izvajajo. Bojana Muršič (SD) je ocenila, da gre za enega najpomembnejših zakonov na področju izobraževanja.

Miho Kordiša (Levica) je zanimalo, ali bodo lahko ljudske univerze še naprej izvajale izobraževalne programe za odrasle, po katerih bo mogoče pridobiti javnoveljavno stopnjo izobrazbe. Barle Lakota je odgovorila, da se na tem področju za ljudske univerze ne spreminja nič oziroma jim zakon izvajanja takih programov ne prepoveduje.