c S

Vlada v dialog s sindikati javnega sektorja s posebno pogajalsko skupino

11.01.2018 12:58 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Pogovor o odzivu na zahteve sindikatov javnega sektorja, ki je tema tudi na današnji seji vlade, je zavlekel tudi sestanek koalicije pred to sejo. Oblikovali naj bi posebno pogajalsko skupino, saj zahteve dosegajo skoraj milijardo evrov, sta dejala Simona Kustec Lipicer (SMC) in Matjaž Han (SD), ki pa ne verjameta v rešitev problema pred volitvami.

Kako bo vlada ravnala v odzivu na zahteve sindikatov javnega sektorja, je na današnjem sestanku, ki se je zavlekel za okoli pol ure, koalicijskim partnerjem predstavil minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Seznanil jih je, da je 27 sindikatov javnega sektorja vložilo svoje stavkovne zahteve, ki se med seboj tudi razlikujejo, skupaj pa so ocenjene na 991 milijonov evrov, je v izjavi za medije pojasnila vodja poslanske skupine SMC Kustec Lipicerjeva. Vladi bo po njenih napovedih predlagana vzpostavitev posebne enotne vladne pogajalske skupine, ki bo nadaljevala dialog s sindikati, oblikovana pa naj bi bila do konca prihodnjega tedna. To je bil danes tudi enoten sklep koalicije, je pojasnila.

Kakšna bo sestava skupine, bo po napovedih Kustec Lipicerjeve znano kmalu v prihodnjih dneh. O tem se bodo pogovarjali tudi na posebnem vrhu koalicije, je še povedala in dodala, da je bilo tudi na koaliciji eno temeljnih vprašanj, kakšen naj bo profil te skupine. Zanesljivo bo za vodjo skupine predlagan minister Koprivnikar, kar zadeva njeno sestavo, pa ni nujno, da bodo to ministri in bo lahko prevladujoč strokovni del, tisti, ki se vsakodnevno neodvisno od politike ukvarjajo s plačami v javnem sektorju.

Koprivnikar jih je po njenih besedah danes še spomnil, da je bilo za odpravo plačnih anomalij in varčevalnih ukrepov v javnem sektorju že namenjenih 300 milijonov evrov, kar se je odrazilo v večodstotnem dvigu plač zaposlenih. Tega ne gre spregledati, je poudarila.

Na vprašanje, ali bi še lahko preprečili napovedane stavke, je poslanka odvrnila, da gre za odločitev na ravni sindikatov. Vsekakor pa, je zagotovila, politični oz. vladni del želi stopiti v konstruktiven in odgovoren dialog z njimi. Glede na obseg samih zahtev, število sindikatov, ki jih postavljajo, pa po njeni oceni vsega ne bo možno razrešiti v kratkem času.

Kot je v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine SD Han, so zahteve sindikatov javnega sektorja tema, o kateri se je treba resno pogovoriti in podati jasne odgovore. Ker na sestanku ni bilo predstavnikov ministrstva za finance, se o finančnih izhodiščih za pogajanja niso pogovarjali. Glede ocene višine zahtev sindikatov, ki jo je predstavil Koprivnikar, pa je dejal: "Vsi se zavedamo, da ta trenutek država ni sposobna tega izpolniti, kljub temu da se zavedamo, da imajo ljudje pravico do stavke in jih v naši stranki razumemo."

Po njegovem mnenju je ključno, da se ta problem reši za pogajalsko mizo in ne na ulici. Tudi Han sicer ne verjame, da lahko to rešijo do konca mandata, zaveda pa se, da bo tako na stavke kot na pogajanja vplival tudi predvolilni čas.

Zadeva je zelo resna in tudi realna ocena je, da je to nemogoče rešiti do junija. "Osebno ne bi upal obljubljati - tudi zavoljo političnih točk - neke stvari, ki jih ne bi mogel izpolniti," je dejal Han, ki podpira oblikovanje posebne pogajalske skupine, znotraj katere bi se dogovorili, kje so cilji, in se nato začeli pogajati. Toda ta pogajanja bodo po Hanovih ocenah trajala preko tega mandata.

Po Hanovih besedah so nekatere zahteve sindikatov gotovo pogojene tudi z volitvami, druge pa "so pogojene s tem, da smo v tem obdobju popravili plače zdravnikom, policistom, gasilcem in nekateri čutijo, da niso dosegli tistega, kar so drugi". Kot meni Han, so s tem enotni plačni sistem razrahljali.

Zanikal je, da bi se kdajkoli pogovarjali o dvigu DDV za dva odstotka, kot je to zaokrožilo v medijih, saj bi s tem naredili težavo predvsem ljudem v tej državi, ki nimajo dovolj sredstev. Za socialne demokrate ta trenutek dvig DDV ni sprejemljiv in tudi ne za nobeno stranko v koaliciji, je dejal.

Od predstavnikov DeSUS se je sestanka udeležil poslanec Ivan Hršak, ki pa izjave za medije ni želel dati.