c S

Konjiški gimnazijci med prvimi z učno izdelovalnim laboratorijem

10.01.2018 15:05 Slovenske Konjice, 10. januarja (STA) - Šolski center Slovenske Konjice je danes med prvimi v Sloveniji odprl s strani gospodarskega ministrstva sofinanciran učno izdelovalni laboratorij U-LAB. Prostore laboratorija, kjer bo odslej potekala demonstracija uporabe tehnologij digitalizirane proizvodnje in prototipiranja, je opoldne slovesno odprl predsednik vlade Miro Cerar.

Cerar je med drugim spomnil, da je tudi pod vtisi startup vikenda socialnih inovacij, ki so ga pred dvema letoma pripravili v Slovenskih Konjicah, sodelavcem naročil pripravo programa, ki bo spodbujal pridobivanje kompetenc kreativnosti, inovativnosti in ustvarjalnosti mladih ter jim omogočil prost dostop do sodobne opreme, mentorjev in znanj na tem področju.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da prvi učni izdelovalni laboratoriji že zaključujejo prve projekte in s tem odpirajo vrata številnim mladim ter se zahvalil predanim posameznikom, tako iz javnih kot iz zasebnih organizacij, ki so vzpostavili nacionalno FabLab mrežo Slovenije. Slednja danes šteje že okoli 60 laboratorijev po vsej državi.

Predsednik vlade je še poudaril, da moramo kljub vseprisotni digitalizaciji na prvo mesto postaviti ljudi in vrednote. "Tehnologije naj nam služijo kot potrebni pripomočki in dopolnitve najbolj dragocenih sestavin človeške narave, kot so kreativnost, empatija in skrb za ljudi," je še dodal Cerar.

Z omenjenim projektom bodo v konjiškem šolskem centru po besedah direktorice Jasmine Mihelak Zupančič vzpostavili koncept učnega izdelovalnega laboratorija v Dravinjski dolini, s katerim bodo vsakomur, saj bo koncept odprt širši javnosti, ponudili možnost za izdelavo oz. realizacijo svojih projektov.

V ta namen so nabavili več strojev in naprav, ki omogočajo izdelovanje ter prototipiranje, kot je laserski rezalnik, 3D printer, tiskalnik tiskanih vezij in drugo. Poleg dostopa do samih naprav bo v odprtih urah na voljo tudi mentor, ki bo uporabnikom pomagal pri uporabi in bo izvajal delavnice za samostojno uporabo posameznih naprav.

Uporaba naprav bo mogoča na treh lokacijah, poleg konjiške gimnazije še na srednji poklicni šoli v Zrečah ter v Mladinskem servisu Slovenske Konjice, vse tri lokacije pa so med seboj tudi povezane, je še dodala Mihelak Zupančičeva.

Po besedah državna sekretarke v kabinetu predsednika vlade Mojce Štepic je vlada leta 2016 sprejela dolgoročno strategijo razvoja informacijske družbe, v skladu s katero razvijajo vrsto aktivnosti in ukrepov z spodbujanje digitalne transformacije v gospodarstvu, s čimer se bo lahko izvozno usmerjeno gospodarstvo še bolj vključevalo v globalne verige.

Gospodarsko ministrstvo v ta namen zagotavlja tudi spodbude, namenjene posebnim ciljnim skupinam, med katerimi so poleg podjetij tudi start up podjetja in mladi. Sredi leta 2016 so objavili prvi javni razpis za učne laboratorije v višini 1,8 milijona evrov, s čimer so podprli tri projekte, med njimi z dobrega pol milijona evrov tudi konjiškega.

Lani so razpisali še dodatna 1,2 milijona evrov, s čimer želijo zagotoviti odprt in brezplačen dostop do napredne tehnološke opreme za digitalno in tehnično izdelavo izdelkov ali storitev na področju energetske učinkovitosti in učinkovite rabe virov ter tako vzpostaviti stimulativno okolje, ki bo povezalo gospodarstvo in izobraževanje.

Vse to je po njenih besedah namenjeno zagotavljanju večje konkurenčnosti gospodarstva, kjer je Slovenija v zadnjem obdobju na mednarodnih lestvicah naredila pomembne korake naprej. Svetovni gospodarski forum je tako Slovenijo letos med 137 državami uvrstil na 48. mesto, kar je osem mest bolje kot leto prej.