c S

Velika delničarja pozvala Apple k ukrepanju proti odvisnosti otrok od iphonov

10.01.2018 08:51 New York, 10. januarja (STA) - Jana Partners in pokojninski sklad učiteljev iz Kalifornije CalSTRS, ki imata v lasti za okrog dve milijardi dolarjev delnic Appla, sta tehnološko podjetje pisno pozvala, naj razišče, ali iphoni pri otrocih povzročajo odvisnost in ali je intenzivna uporaba teh naprav nevarna za duševno zdravje otrok.

Delničarja menita, da bi bilo to dobro za Apple, njegov sloves in tudi za delničarje. Apple naj ustanovi poseben odbor strokovnjakov za raziskavo tega vprašanja in ustrezno spremlja razvoj tehnologije ter razvije dodatna sredstva za starše, s katerimi bi lahko otrokom omejili uporabo pametnih telefonov.

Apple je na pismo odgovoril s pojasnilom, da že od leta 2008 naprej starši lahko otrokom omejijo praktično vse, kar želijo. Lahko jim blokirajo dostop do spletnih strani, vsebin, iger, aplikacij in drugega. Obenem tudi načrtujejo novosti, ki bodo še bolje podprle nadzor staršev.

Apple je zagotovil, da zelo resno jemlje svojo družbeno odgovornost, še posebej do zaščite otrok.

Če so dodatne študije potrebne ali ne, je jasno, da so otroci, na čelu z najstniki po svetu resnično odvisni od svojih pametnih telefonov in najbolj elegantna rešitev bi bila, da jih nimajo, dokler si jih ne bodo mogli sami privoščiti.

Študija organizacije Mediji zdrave pameti (Common Sense Media) je lani ugotovila, da se polovica ameriških najstnikov počuti odvisne od svojih pametnih telefonov in se čutijo pod pritiskom, da nemudoma odgovorijo na vsak pisk, ki označuje novo sporočilo.

Študija univerze Alberta med učitelji v Kanadi pa ugotavlja, da pametni telefoni zmanjšujejo sposobnost otrok, da se osredotočijo na šolske predmete.

Odvisnost od elektronskih naprav je lani simbolizirala zvezdnica Selena Gomez, ki je odpovedala svetovno turnejo in se vključila v terapijo proti depresiji in občutku manjvrednosti, kar je sama povezala s svojo odvisnostjo od družbenih medijev, kot je Instagram.