c S

Sviz pristojnim ministrom za petek poslal vabilo na pogajanja

10.01.2018 07:56 Ljubljana, 09. januarja (STA) - V Svizu so se odločili vladno stran sami povabiti na pogajanja, ker od vlade oz. ministrstva za izobraževanja vse do danes niso dobili odgovora oz. vabila na pogajanja. Kot je po seji glavnega stavkovnega odbora sindikata pojasnila njegova predsednica Jelka Velički, pristojne ministre na pogajanja o stavkovnih zahtevah vabijo za petek ob 11. uri.

Danes se je namreč sestal glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Seznanil se je z rezultati opredeljevanja o stavki. Kot je spomnila Veličkijeva, je za stavko glasovalo 94,2 odstotka članov, ki so se udeležili glasovanja. Izglasovali pa so jo kar v 683 zavodih, medtem ko so bili proti v 24 zavodih.

Sindikat je splošno stavko v dejavnosti vzgoje in izobraževanja napovedal za 14. februar, danes pa so sklenili, da bodo ta dan pripravili tudi protestni shod na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki se bo začel ob 12. uri. "Glede na rezultate glasovanja bo to zagotovo najštevilčnejši protestni shod zaposlenih v delu javnega sektorja," je prepričana Veličkijeva.

Povedala je tudi, da so po seji glavnega odbora ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič poslali vabilo, da se v petek v prostorih sindikata udeleži pogajanj o stavkovnih zahtevah Sviza za spremembo tarifnega dela kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje. Vabilo pa so poslali tudi finančni ministrici Mateji Vraničar Erman in ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju.

Ministrstvu za izobraževanje so namreč že 16. oktobra posredoval predlog sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja. A jim je vlada po izteku 30-dnevnega roka, ki ga za odgovor druge strani predvideva kolektivna pogodba, sporočila zgolj, da se še usklajuje, je spomnil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Kljub temu da so nato napovedali še stavko, pa vlada tudi prejšnji četrtek na seji ni opredelila svojega odgovora na stavkovnega zahteve, ki tako ali drugače zadevajo 46.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanje, ob upoštevanju zahteve po višjem regresu za tiste pod minimalno plačo pa kar 50.000 zaposlenih v javnem sektorju, je dodal Štrukelj.

Po njegovem mnenju jih vlada ali ignorira ali pa meni, da so ustrezno plačani. V tem primeru, je dejal, naj ima toliko poguma, da jim to pove v obraz. Ponovil pa je, da podatki kažejo, da je izobraževalno delo od vrtcev do univerze neustrezno vrednoteno in manj vrednoteno od primerljivega dela pri enakih stopnjah izobrazbe v drugih delih javnega sektorja.

V Svizu zato zahtevajo zvišanje plač izobraževalk in izobraževalcev od vrtca do univerze. Prav tako zahtevajo ustrezno ovrednotenje razredniškega dela ter regres v višini 1200 evrov za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo. Njihove zahteve so po Štrukljevih besedah vredne nekaj več kot 100 milijonov evrov, a so pripravljeni na pogajanja, s katerimi bi prišli do nekega kompromisa.

Pri tem je poudaril, da 4. člen zakona o stavki določa, da se je delodajalec, ki mu je bila stavka napovedana, dolžan pogajati oz. iskati rešitve, da bi s svojim ravnanjem lahko preprečil s stavko. Vladno ravnanje pa mu je še toliko bolj nenavadno ob dejstvu, da Makovec Brenčičeva javno pritrjuje upravičenosti njihovih zahtev, pa tudi predsednik vlade Miro Cerar je na sestanku z vodstvom sindikata decembra pritrdil, da je njihovo delo slabše vrednoteno.